Persepolis

De oude hoofdstad Persepolis ligt in het zuiden van Persepolis. De ‘stad van de Perzen’ bevatte een paleis waar Perzische koningen belangrijk bezoek ontvingen. Dit is nog te zien aan verschillende ruïnes. Veel oudheden uit Persepolis zijn ook terug te vinden in het Louvre van Parijs en British Museum te Londen.

Informatie over Persepolis

Beste foto's & tips van Persepolis

'503940' door corriedewinter '503940' door corriedewinter

IranPersepolis

IranPersepolis

Poort der naties

corriedewinter

Persepolis werd in de 6e eeuw voor Christus door Darius de Grote gesticht. De paleisstad ligt tegen de hellingen van Mount Rahmat, op een soort terras van 450 x 300 m,aan drie zijden 15 m hoog. Hoewel de naam ‘stad der Perzen’ betekent zijn er geen woningen gevonden. Persepolis werd namelijk maar een paar keer per jaar gebruikt. Met Nieuwjaar(Noruz) op 21 maart was het erg druk: afgezanten van verschillende volkeren kwamen dan hun geschenken (lees belasting) aanbieden aan de koning. Je ziet deze volkeren met hun geschenken ook afgebeeld op prachtige reliëfs. Als je de trappen bij het complex bent opgeklommen kom je door de Poort der Naties. Hij bestaat uit hoge zuilen en wordt bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren met mensenhoofden. Kijk om een indruk te krijgen van de grootte eens naar het zwarte stipje onder de poort. Dit is een mevrouw die klaar staat om op de foto te gaan. Hoewel het enorme complex nog niet klaar was kwam het einde in 330 v. Chr. in zicht toen troepen van Alexander de Grote de stad in brand staken als repressaille voor de verwoesting van de Acropolis in Athene door Xerxes I.

'522820' door corriedewinter '522820' door corriedewinter

IranPersepolis

IranPersepolis

The greatest party on

corriedewinter

Gisteravond zag ik de documentaire over The greatest party on earth, het feest ter gelegenheid van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk in 1971. Mohammed Reza Pahlavi, de sjah van Iran die zichzelf in 1967 tot ‘Koning der Koningen’ had gekroond wilde daarmee het nieuwe Iran laten zien. Tegen het decor van de oude hoofdstad Persepolis verrees een tentendorp waar vele gekroonde staatshoofden en regeringsleiders onder extreem comfortabele omstandigheden werden onthaald en vermaakt. De sjah betuigde hiermee eer aan Cyrus de Grote de stichter van het Rijk waaraan de sjah zich graag spiegelde. Het liep slecht af voor hem. Het gewone Iraanse volk leefde namelijk in armoede en bovendien was het duivelse feest een doorn in het oog van de islamitische leiders. Het volk kwam in opstand en hoewel de sjah hervormingen beloofde was de Islamitische revolutie in 1979 niet meer te stuiten. De sjah ging in ballingschap en stierf een jaar later in Egypte. Persepolis werd in de 6e eeuw voor Christus door Darius de Grote gesticht. De paleisstad ligt tegen de hellingen van Mount Rahmat, op een soort terras van 450 x 300 m,aan drie zijden 15 m hoog. Hoewel de naam ‘stad der Perzen’ betekent zijn er geen woningen gevonden. Persepolis werd namelijk maar een paar keer per jaar gebruikt. Met Nieuwjaar (Noruz) op 21 maart was het erg druk: afgezanten van verschillende volkeren kwamen dan hun geschenken (lees belasting) aanbieden aan de koning. Je ziet deze volkeren met hun geschenken afgebeeld op prachtige reliëfs. Hier zie je Persepolis in 2015. Het complex wordt druk bezocht. Links loop je de brede trappen op waarna de delegaties boven door de poort der naties de echte stad binnen gingen. Voor meer detail: zie mijn andere foto’s van deze stad. De parades tijdens het feest in 1971 werden op het plein voor de stad gehouden.

'501635' door corriedewinter '501635' door corriedewinter

IranPersepolis

IranPersepolis

Agame in Persepolis

corriedewinter

In Iran heb ik niet veel wildlife gezien. Het zijn vooral dieren die in droge warme gebieden kunnen overleven die zich overdag laten zien. Hier zie je een agame die zich niet verroert, maar me wel goed in de gaten houdt. Zodra ik beweeg, zal hij wegschieten onder de oude stenen van Persepolis, de nederzetting van Darius I, de koning van de Perzen. Dit oerdier was er vast ook tijdens de regering van Darius, ongeveer vijf eeuwen voor Christus. Hij kan goed overleven in dit gebied, is met weinig tevreden, wat insecten op zijn tijd en hij kan vooruit. Ik heb geen idee welke soort dit is, misschien een Sinai agame. Ik weet wel bijna zeker dat het een mannetje is, die zijn feller gekleurd dan de vrouwtjes..

Laat kaart zien