Persepolis

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Poort der naties

Persepolis,
Iran


Persepolis werd in de 6e eeuw voor Christus door Darius de Grote gesticht. De paleisstad ligt tegen de hellingen van Mount Rahmat, op een soort terras van 450 x 300 m,aan drie zijden 15 m hoog. Hoewel de naam ‘stad der Perzen’ betekent zijn er geen woningen gevonden. Persepolis werd namelijk maar een paar keer per jaar gebruikt.
Met Nieuwjaar(Noruz) op 21 maart was het erg druk: afgezanten van verschillende volkeren kwamen dan hun geschenken (lees belasting) aanbieden aan de koning. Je ziet deze volkeren met hun geschenken ook afgebeeld op prachtige reliëfs.
Als je de trappen bij het complex bent opgeklommen kom je door de Poort der Naties. Hij bestaat uit hoge zuilen en wordt bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren met mensenhoofden. Kijk om een indruk te krijgen van de grootte eens naar het zwarte stipje onder de poort. Dit is een mevrouw die klaar staat om op de foto te gaan.

Hoewel het enorme complex nog niet klaar was kwam het einde in 330 v. Chr. in zicht toen troepen van Alexander de Grote de stad in brand staken als repressaille voor de verwoesting van de Acropolis in Athene door Xerxes I.