Persepolis

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Weemoedig bij Persepolis

Persepolis,
Iran


Persepolis is één van die bijzondere plekken op de wereld die veel indruk achterlaat. Deze imposante ruïnestad is het pronkstuk van het Perzische Rijk en werd ruim 2500 jaar geleden gesticht door koning Darius.

Twee weken per jaar tijdens het Iraanse nieuwjaar (Noroez) is het hier een topdrukte als duizenden Iraniërs een uitstapje maken naar de pracht en praal van 'hun' oude Perzië, een melancholische tocht langs de restanten van een verloren gegaan wereldrijk. De rest van het jaar is het vrij rustig en kun je heerlijk dwalen tussen de ruïnes van koninklijke paleizen, grootse audiëntiezalen en goed bewaard gebleven bas-reliëfs. Op de foto zie je de koninklijke deur van een Achaemenide- grafingang die wat hoger ligt tegen de helling van Mount Rahmat. Even een klimmetje maar vanaf deze hoogte heb je wel een prachtig totaalbeeld van de oude paleisstad.

Persepolis is qua temperatuur het best te bezoeken in het voor-en najaar. Openbaar vervoer komt hier niet, je bent aangewezen op een huurauto, taxi of een tour. Dit is vrij eenvoudig te regelen in de nabij gelegen stad Shiraz.