Ghom

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rust en ruimte bij Fatimeh

Ghom,
Iran


Qum is de stad waar Fatima Masumeh, de zus van de achtste imam Reza, overleed.
Ze was een van de afstammelingen van Mohammed die met kop en schouders boven de anderen uitstak door haar intelligentie en tegelijkertijd door haar bescheiden aard.
Ik sta hier op het grote plein waar dagelijks honderden gelovigen de schrijn van Fatimah bezoeken. Het is er nu, om 10 uur 's ochtends, rustig.
Het heiligdom is 24 uur per dag open. De 20 miljoen pelgrims die hier jaarlijks komen bidden, geloven dat hun gebed hier krachtiger is dan in de moskee of thuis. Er zouden ook genezingen bekend zijn.
Rechts zie je de enorme gouden koepel waar de schrijn staat. Daarvoor een zilveren ingang voor de vrouwen en daarnaast een gouden voor de mannen. Binnen is de ruimte door een groene doek gescheiden. Mannen en vrouwen kunnen elkaar dus niet zien.
De kledingvoorschriften zijn streng in Qum. Alle vrouwen zijn in het zwart gekleed en de meesten hebben een zwarte chador. Ik draag over mijn zwarte kleding een bloemetjeschador in zwart-wit. Fotograferen lukt aardig, omdat ik mijn chador met een veiligheidspeld heb vastgemaakt. Vanwege mijn zwarte kleding mag ik heel even binnen kijken. Dit mag alleen maar als je moslima bent, maar de voorschriften veranderen voortdurend.