Ghom

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bedevaartsoord Qum

Ghom,
Iran


Ik sta hier bij de ingang van het sjiitisch bedevaartsoord Qum om het heiligdom van Fatima te bezoeken. Het heiligdom is op de muur geschilderd. Wat een contrast met de in het zwart gehulde dame die ervoor zit.

Waarom is Fatima zo geliefd?
De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden. Een voorbeeld voor velen.
Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar wij moeten ook een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht. De chador komt over de verplichte hoofddoek heen, zodat je het haar niet ziet. Toeristenchadors zijn overigens gebloemd (wel in grijstinten); zo val je goed op, mocht je iets verkeerds doen, wordt je dat minder kwalijk genomen.