Tobameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tipje van de sluierbewolking oplichten

Tobameer,
Indonesië


Op Lake Toba kan het weer ieder moment omslaan. Zo heb je strakblauwe luchten en een haast rimpelloos wateroppervlak. Dan is het heerlijk om met een bootje te gaan varen. Maar voor je 't weet komen er van die gesluierde wolken over de bergen heenzetten. Ook nog niet erg, want vol in de zon is het behoorlijk heet en kun je flink verbranden op het water. Zo'n briesje en wat wolken voor de zon zijn dan van harte welkom.
Het is alleen niet meer grappig als de bewolking zich samenpakt voor een portie rock 'n roll op het water. De bootjes zijn nou niet megaveilig te noemen en je maag moet er tegen kunnen als je met stoel en al van links naar rechts schuif. En van voren naar achteren. Nog wat striemende regen erbij, een zicht van nul komma niks en de zorgen in mijn hoofd stapelen zich op...
Maar dan komt daar altijd dat eerste dappere stukje blauw in de lucht. Dat voorzichtig de bewolking oplicht en wegsmijt. Zonnestralen die zich een weg worstelen naar beneden om het water weer te laten sprankelen. Het klaart op! Mijn humeur ook :-)