Tana Toraja foto's & tips

'487117' door corriedewinter '487117' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tana Toraja...begrafe

corriedewinter

Wij zijn aanwezig bij een bijzondere begrafenis in Zuid-Sulawesi. In Tana Toraja gelooft de bevolking dat zij de overledenen naar de andere wereld moeten helpen. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, of zelfs thuis in een aparte kamer neergelegd. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn. De Toraja geloven dat je bezittingen na de dood kunt meenemen. De doden worden begraven met hun waardevolle eigendommen. Dit leidde lang geleden tot veel grafplunderingen. Vandaar dat de Toraja hun voorouders nu al eeuwenlang te rusten leggen in grotten en uitgehouwen rotsen. Zij hangen een tautau voor de rots, een houten pop die de overledene voorstelt. Tegenwoordig is de pop levensecht, een soort wassen beeld. De tautau wordt thuis bewaard, omdat deze vaak gestolen wordt. Wij sliepen 'bij de boer' en gebruikten de maaltijd onder toeziend oog van de tautaus van oma en een tante van de familie! Hier zie je het begrafenisterrein. De huizen op de achtergrond zijn speciaal voor de begrafenis gebouwd en worden later afgebroken. Links lopen in het zwart geklede gasten naar de tongkonan van de familie. Wij worden ingedeeld in overdekte kamers waaruit we het gebeuren goed kunnen zien. Er wordt een buffel rondgeleid, die later geslacht wordt. Hoe meer buffels, hoe rijker en belangrijker de overledene was. Verder liggen er varkens klaar die de gasten als cadeau meegebracht hebben. De varkens worden ook geslacht. Ons cadeau was trouwens een slof sigaretten. Moet je dit gaan bekijken? Jazeker, je begrijpt dan veel meer van de cultuur en de leefwijze van de Toraja. Ze stellen het zeer op prijs als je komt; zo’n begrafenis is, hoe vreemd het ook klinkt, een feestelijke gebeurtenis. De begrafenis duurt meerdere dagen. Wij zijn tot en met de presentatie van de cadeaus gebleven en hebben het slachten van de varkens en buffels gelukkig niet gezien, dat gebeurt op een ander terrein.

'503406' door Bowral '503406' door Bowral

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Een gegarandeerd goed

Bowral

Begin vorig jaar voorspelden meteorologen al dat een groot deel van de wereld in 2015 geconfronteerd zou worden met een krachtige El Niño. Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van normaal koel zeewater voor, die van invloed is op het weer. Onregelmatig, maar toch gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot zo'n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater ,dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd door wordt beïnvloed. Momenteel hebben diverse landen in Zuidoost-Azië en Australië te kampen met de gevolgen van El Niño. Er is sprake van uitzonderlijke droogte die leidt tot bosbranden en landbouwproblemen. Vorige week was Indonesië nog volop in het nieuws vanwege de vele mislukte rijstoogsten. Op deze foto, van vorig jaar juni, staan de rijstvelden op Sulawesi nog onder water. Een goede oogst was gegarandeerd. Of dat dit jaar ook zo is …?

'487055' door corriedewinter '487055' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tana Toraja...rijstve

corriedewinter

Op Sulawesi trekken we rond in Tana Toraja, het gebied met de bijzondere begafeniscultuur, waarbij mensen hoog in de bergen begraven worden. Later zullen we een gedeelte van zo’n begrafenis bijwonen. Nu doen we een trekking door de heuvels en hebben zicht om de mooiste rijstvelden die je maar kunt denken. Het graan begint te rijpen, ik zie allerlei schakeringen geel en groen. Er staat een huis aan de rand van de velden. Je zult er maar wonen en dit dagelijks zien. Voorzichtig dalen we af en lopen over kleine sawadijkjes, onze gids gewoon op zijn slippertjes. Ik moet uitkijken dat ik geen slippertje maak op het modderige dijkje. We slapen bij mensen thuis in hun woonkamer en buiten onder het huis waar normaal het graan wordt opgeslagen. Het is een ervaring die diepe indruk op mij heeft gemaakt.

'492361' door Bowral '492361' door Bowral

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Boer aan het werk

Bowral

En de boer, hij ploegde voort … In Tana Toraja tref je veel rijstvelden aan. Deze boer was met zijn 'mechanische buffel' het land aan het omploegen. Op de achtergrond zie je enkele zogenaamde tongkonans, houten huizen voorzien van de typische zadeldaken.

'278388' door GK '278388' door GK

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Grafpoppen

GK

Graven in Sulawesi, gezien vanaf de kant van de weg. Een rijke of een edele krijgt een "tau-tau", een houten figuur waarvan men veronderstelt dat hij over de gelaatstrekken van de overledene beschikt. De tau-tau dienen als verblijfplaats van de ziel. De dode wordt geplaatst in grotten en rotswanden, daarna wordt de grot afgesloten met een soort deur, die rijk versierd is, en de ladders om de grot te bereiken worden verwijderd. De tau-tau worden op een soort overdekt balkon geplaatst, vlakbij de grot. (Dit is een scan).

'553236' door Graaf '553236' door Graaf

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Begrafenis-rituelen

Graaf

Begrafenissen in Tana Toraja kennen vele uitgebreide rituelen. Hier een rots waar doden in begraven worden; er wordt een bamboe ladder gebruikt om de overledene in het graf te plaatsen, na gebruik wordt deze ladder vernield zodat er geen anderen (grafrovers) meer bij het graf kunnen. De restanten blijven liggen. Ervoor staan de draagbaren die speciaal voor iedere begrafenis gemaakt worden om het lijk naar de grot te vervoeren, ook deze worden maar één keer gebruikt en blijven dan ervoor staan om weg te rotten. Het geloof staat geen hergebruik toe.

'487194' door corriedewinter '487194' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Rondgang met...gesche

corriedewinter

Rond Rantepao, de culturele hoofdstad van Tana Toradja liggen tientallen dorpen waar traditionele begrafenissen worden gehouden.Bij een vorige foto : Tana Torajabegrafenisrituelen, heb ik al het een en ander over deze gebruiken verteld. Hier zie je het presenteren van de buffels die, eenmaal geofferd, de dode moeten vergezellen naar het zuiden, waar de dode reïncarneert. Als alles goed verloopt kan de overledene weer als beschermheer van het dorp fungeren. De buffels lopen langs de tongkonan, het huis waar de dode in een ronde kist ligt opgebaard. Op de zijkant hangt een foto, die diende als voorbeeld voor de tautau, de een pop met het uiterlijk van de overledene. Als de daadwerkelijke begrafenis plaats vindt wordt de kist hoog in de bergen bijgezet in een grot. Voor de ingang komt de tatau, die de ziel van de persoon herbergt. Nu is de pop niet nodig, tot aan de begrafenis wordt de overledene als levend beschouwd.

'452373' door Bowral '452373' door Bowral

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tau tau

Bowral

De dood neemt in het leven van de Toraja's een prominente plaats in. Afhankelijk van de status (en rijkdom!) van de overledene kunnen de begrafenisrituelen dagen duren. Het is niet ongewoon dat het gebalsemde stoffelijk overschot maanden danwel jaren in het familiehuis wordt opgebaard alvorens het te begraven. Gedurende die periode kan de familie sparen voor de begrafenis waarbij honderden familieleden en bekenden van de overledene aanwezig zijn. Een ieder neemt iets mee, variërend van een slof sigaretten tot een varken of waterbuffel. De varkens en buffels (dat kunnen er tientallen zijn!) worden tijdens de begrafenisceremonie ritueel geslacht. Na de ceremonie wordt het lichaam van de overledene op een draagbaar naar de laatste rustplaats gebracht. De baar is een miniatuurversie van het familiehuis, een zogenaamde 'tongkonan'. Veel overleden Toraja's worden nog steeds, naar een eeuwenoude methode, bijgezet in een uit de rotsen gehouwen nis. In de directe nabijheid van het graf komt een 'balkon' met daarop een 'tau tau'. Dit is een uit hout gesneden pop die de overledene voorstelt en waakt over de gemeenschap. Op de foto zie je een rotswand bij het dorpje Lemo met vele graven en tau tau's. Rechtsonder staan twee draagbaren in de vorm van een 'tonkonan'.

'225230' door hansslieker '225230' door hansslieker

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Libelle achtige soort

hansslieker

Al wandelend tussen de sawa's op Sulawesi zat deze libelle op een stengel. Hij was zeer goed te benaderen en ik heb met close-up kunnen fotograferen. Erg fraai die kleurenpracht in de tropen.

'487316' door corriedewinter '487316' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Laatste rustplaats va

corriedewinter

Enkele dagen na de begrafenisceremonie wordt de overledene dan eindelijk naar zijn laatste rustplaats gebracht. Rijken of edelen krijgen een eigen verblijfplaats hoog in een uitgehakte grot hoog in de bergen, vanwege diefstal van de kostbare bezittingen die ook meegaan, omdat de dode immers voortleeft.. Er is ruimte voor een hele familie. Een houten deur voor de ingang betekent dat er nog ruimte is. Als de ruimte vol is wordt de ingang dichtgemetseld. Op een balkon bij de ingang komt de tautau, de pop die lijkt op de overledene, te staan. Hier loop ik in een grot waar lagere klassen begraven zijn, in houten kisten, die gedeeltelijk vergaan zijn. Toch worden de mensen niet vergeten, ik zie bij sommige kisten sigaretten en etenswaren liggen. De tautaus zijn ook van hout gemaakt. Hoe duurder het hout, hoe rijker de familie. Helaas zijn deze tautaus replica's. Er werd veel gestolen en doorverkocht aan musea. Dit grottencomplex bereik je na een prachtige wandeling door de velden bij Rantepao. Hiermee sluit ik mijn serie over begrafenisrituelen bij de Toraja af. Ga zeker kijken, je begrijpt dan meer van deze bijzondere cultuur.

'487260' door corriedewinter '487260' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Klaagzang in Tana...T

corriedewinter

Vandaag is het de echte sterfdag van de overledene bij de Toraja's, omdat het begrafenisritueel begint. Voor begrafenissen wordt jarenlang gespaard, omdat er veel familie wordt uitgenodigd. Ook dorpsgenoten worden als familie beschouwd, dus er komen vaak honderden gasten. Wij zijn aanwezig bij een rijke begrafenis, die wel drie dagen duurt. Je ziet links een tongkonan, een woonhuis van de Toraja’s. Boven hangt een buffelkop met daaronder buffelhoorns. Hoe meer hoorns, hoe rijker de familie. Hier zie je mannen in zwarte sarong met rood shirt in een kring staan. Zij zingen de ma'badong, een klaagzang voor de overledene. De mannen staan hand in hand en maken ritmische bewegingen op de tonen van het gezang. Deze klaagzangen worden meerdere malen herhaald. Ze maakten op mij veel indruk.

'521860' door corriedewinter '521860' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tana Toraja: bijzonde

corriedewinter

In Tana Toraja gelooft de bevolking dat zij de overledenen naar de andere wereld moeten begeleiden. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, of zelfs thuis in een aparte kamer neergelegd. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn. De begrafenisceremonie duurt een week en enkele dagen daarna wordt de overledene naar zijn laatste rustplaats gebracht. Rijken of edelen krijgen een verblijfplaats hoog in een uitgehakte grot hoog in de bergen, dit vanwege diefstal van de kostbare bezittingen die ook meegaan, omdat de dode immers voortleeft. Met een doek wordt de kist omhoog gehesen. Er is ruimte voor een hele familie. Een houten deur voor de ingang betekent dat er nog ruimte is. Als de ruimte vol is wordt de ingang dichtgemetseld. Op een balkon bij de ingang komt de tautau, de pop die lijkt op de overledene, te staan. Links zie je nog net een zittende figuur. De tautaus werden van hout gemaakt. Hoe duurder het hout, hoe rijker de familie. Deze tautaus zijn origineel, maar in de lagere begraafplaatsen zijn replica’s geplaatst. Er werd namelijk veel gestolen en doorverkocht aan musea. Tegenwoordig is de pop levensecht, een soort wassen beeld. Deze tautau wordt thuis bewaard omdat hij vaak gestolen wordt. De rotswand met begraafplaatsen bereik je na een prachtige wandeling door de velden bij Rantepao; het is een indrukwekkende plek.

'451980' door Mopsus87 '451980' door Mopsus87

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Buffeljongetje

Mopsus87

Temidden van het gehuil en gejammer liep dit jongetje verdwaasd rond, terwijl hij een overblijfsel van de recente rituele slachting achter zich aan trekt. Origineel speelgoed.

'225233' door hansslieker '225233' door hansslieker

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Varkensmarkt

hansslieker

Je zult maar varken zijn en je baas besluit je op de markt te gaan verkopen ! Niks geen diervriendelijke hokken, gewoon levend vastbinden op bamboestokken en uren in de zon liggen wachten op een eventuele koper. Een dan is die koper vrijwel altijd een nabestaande van een overleden familielid en wordt het varken gebruikt als offer bij het begrafenis ritueel. Een wekelijks markttafereel op Sulawesi.

'326869' door arjanvergeer '326869' door arjanvergeer

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Kat uit de boom

arjanvergeer

In een dorp op Tana Toraja wordt een nieuw gebouwd huis opgeleverd en betrokken en dat gebeurt altijd met groot feest en veel gedans. In een grote cirkel stonden om dit jochie heen de vrouwen uit het dorp te dansen en je zag 'm denken: dit is nog even niets voor mij...

'553204' door Graaf '553204' door Graaf

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Desa Tosalu

Graaf

Dit is de desa (het dorpje) waar we bij het dorpshoofd in de tongkonan overnacht hebben. De tongkonan is het traditionele huis van de Toraja, de kleinere traditionele gebouwen heten alangs en zijn rijstschuren.

'486607' door patriciawilfred '486607' door patriciawilfred

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Buffelbarbier

patriciawilfred

In Rantepao (Sulawesi) vindt ongeveer één keer per week, telkens op een andere dag, een markt plaats. Boeren verkopen hier onder andere fruit, groente, varkens en buffels. De buffels moeten er natuurlijk tip top uit zien zodat ze zoveel mogelijk opbrengen bij de verkoop. De eigenaar van deze buffel heeft de kappersschaar en de kam daarom maar ter hand genomen. Het is echt een mooie markt om overheen te lopen. Je moet er wel tegen kunnen dat de buffels met een ring door de neus vastgebonden zijn en de varkens liggen er ook niet heel fijn bij.

'277104' door GK '277104' door GK

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tana Toraja

GK

In Tana Toraja vind je typische huizen, gebouwd op palen, met een aparte dakconstructie. De vorm daarvan doet denken aan een schip. Waarschijnlijk is dit een overblijfsel uit de tijd dat de Toraja nog zeevaarders waren.

'278385' door GK '278385' door GK

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Ferry

GK

Tijdens de reis van Tana Toradja naar Lore Lindu NP (Sulawesi) moesten we Lake Poso oversteken. Toen we aankwamen leek het eerst alsof de ferry er nog niet was. We zagen alleen een hele oude baggerschuit liggen. En je raad het al, dat was de ferry naar de andere kant van het meer. We zijn de hele reis op het dak van de kajuit gebleven, voor het geval de schuit de overkant niet zou halen.....(wat gelukkig wel gebeurde) (Dit is een scan).

'552455' door Graaf '552455' door Graaf

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tau-Tau poppen

Graaf

Dit is een opname in een grot bij Tampangallo, waarin de houten doodskisten geplaatst zijn, die nu helemaal weggerot zijn, zodat beenderen en schedels allemaal los in de grot liggen. Door andere mensen zijn ze later aan de kant opgestapeld. Wel een beetje een makaber gezicht een hele berg beenderen en schedels. Ook staan hier nog een aantal fraaie Tau-Tau poppen.

'552673' door Graaf '552673' door Graaf

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Arabica koffie

Graaf

Een paar vrouwen op de markt in Rantepao, verkopen koffie. Tana Toraja is een streek waar veel koffie groeit, en dit is de beste Arabica koffie van heel Indonesië. Supervers, net gebrand en gemalen, ruikt heerlijk daar.

'326637' door arjanvergeer '326637' door arjanvergeer

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Babi pangang

arjanvergeer

Het meemaken van een begrafenis-ritueel midden op Sulawesi was ontzettend bijzonder. Hele dorpen lopen uit voor een feest van drie dagen, waarvoor jaren is gespaard (terwijl overleden opa al die tijd in de huiskamer werd 'bewaard'). Als het dan zover is, worden tientallen kippen en heel veel varkens geslacht, liefst ter plekke, om te worden opgepeuzeld tijdens de feestmalen. Het varken op de foto hebben we net enkele minuten hiervoor doorboord zien worden. En tussendoor, zoals altijd en overal, spelen de kinderen.

'364276' door JSalomons '364276' door JSalomons

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Rijstplantjes

JSalomons

Nu is het nog groen en lijkt het op gras zoals wij dat ook kennen, maar meerdere keren per jaar kan er rijst worden geoogst. En dat is maar goed ook, want eten is de basisbehoefte voor veel mensen.

'277093' door GK '277093' door GK

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Help even een handje

GK

Toen ik op Sulawesi was was het vaak regenachtig. De wegen waren toen (1998, dit is een scan) niet altijd even best. Er werd had gewerkt om dit te verbeteren maar ja....deze vrachtwagen kwam vast te zitten op de weg waar hij aan het werk was. Gelukkig was hulp niet ver weg en werd hij een handje geholpen.