Tana Toraja

Een gebied waar nog steeds aan veel oude religieuze gebruiken en gewoontes wordt vastgehouden. Het ‘land’ staat bekend om zijn uitgebreide en kostbare uitvaartrituelen. Bezoek een van de dorpjes om traditionele huizen en graven te bekijken. De daken zijn versierd met geometrische patronen en hebben we iets weg van een omgekeerd schip. Tana Toraja ligt op het eiland Sulawesi.

Informatie over Tana Toraja

Beste foto's & tips van Tana Toraja

'487117' door corriedewinter '487117' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tana Toraja...begrafe

corriedewinter

Wij zijn aanwezig bij een bijzondere begrafenis in Zuid-Sulawesi. In Tana Toraja gelooft de bevolking dat zij de overledenen naar de andere wereld moeten helpen. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, of zelfs thuis in een aparte kamer neergelegd. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn. De Toraja geloven dat je bezittingen na de dood kunt meenemen. De doden worden begraven met hun waardevolle eigendommen. Dit leidde lang geleden tot veel grafplunderingen. Vandaar dat de Toraja hun voorouders nu al eeuwenlang te rusten leggen in grotten en uitgehouwen rotsen. Zij hangen een tautau voor de rots, een houten pop die de overledene voorstelt. Tegenwoordig is de pop levensecht, een soort wassen beeld. De tautau wordt thuis bewaard, omdat deze vaak gestolen wordt. Wij sliepen 'bij de boer' en gebruikten de maaltijd onder toeziend oog van de tautaus van oma en een tante van de familie! Hier zie je het begrafenisterrein. De huizen op de achtergrond zijn speciaal voor de begrafenis gebouwd en worden later afgebroken. Links lopen in het zwart geklede gasten naar de tongkonan van de familie. Wij worden ingedeeld in overdekte kamers waaruit we het gebeuren goed kunnen zien. Er wordt een buffel rondgeleid, die later geslacht wordt. Hoe meer buffels, hoe rijker en belangrijker de overledene was. Verder liggen er varkens klaar die de gasten als cadeau meegebracht hebben. De varkens worden ook geslacht. Ons cadeau was trouwens een slof sigaretten. Moet je dit gaan bekijken? Jazeker, je begrijpt dan veel meer van de cultuur en de leefwijze van de Toraja. Ze stellen het zeer op prijs als je komt; zo’n begrafenis is, hoe vreemd het ook klinkt, een feestelijke gebeurtenis. De begrafenis duurt meerdere dagen. Wij zijn tot en met de presentatie van de cadeaus gebleven en hebben het slachten van de varkens en buffels gelukkig niet gezien, dat gebeurt op een ander terrein.

'503406' door Bowral '503406' door Bowral

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Een gegarandeerd goed

Bowral

Begin vorig jaar voorspelden meteorologen al dat een groot deel van de wereld in 2015 geconfronteerd zou worden met een krachtige El Niño. Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van normaal koel zeewater voor, die van invloed is op het weer. Onregelmatig, maar toch gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot zo'n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater ,dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd door wordt beïnvloed. Momenteel hebben diverse landen in Zuidoost-Azië en Australië te kampen met de gevolgen van El Niño. Er is sprake van uitzonderlijke droogte die leidt tot bosbranden en landbouwproblemen. Vorige week was Indonesië nog volop in het nieuws vanwege de vele mislukte rijstoogsten. Op deze foto, van vorig jaar juni, staan de rijstvelden op Sulawesi nog onder water. Een goede oogst was gegarandeerd. Of dat dit jaar ook zo is …?

'487055' door corriedewinter '487055' door corriedewinter

IndonesiëTana Toraja

IndonesiëTana Toraja

Tana Toraja...rijstve

corriedewinter

Op Sulawesi trekken we rond in Tana Toraja, het gebied met de bijzondere begafeniscultuur, waarbij mensen hoog in de bergen begraven worden. Later zullen we een gedeelte van zo’n begrafenis bijwonen. Nu doen we een trekking door de heuvels en hebben zicht om de mooiste rijstvelden die je maar kunt denken. Het graan begint te rijpen, ik zie allerlei schakeringen geel en groen. Er staat een huis aan de rand van de velden. Je zult er maar wonen en dit dagelijks zien. Voorzichtig dalen we af en lopen over kleine sawadijkjes, onze gids gewoon op zijn slippertjes. Ik moet uitkijken dat ik geen slippertje maak op het modderige dijkje. We slapen bij mensen thuis in hun woonkamer en buiten onder het huis waar normaal het graan wordt opgeslagen. Het is een ervaring die diepe indruk op mij heeft gemaakt.

Laat kaart zien