Sumatra foto's & tips

Pulau Banyak, eilandparadijs voor de westkust van Sumatra.

Pulau Banyak is een eilandengroep voor de westkust van Sumatra, de naam betekent letterlijk 'veel eilanden', afhankelijk van hoe je telt zijn het er tussen de dertig en veertig. Rond de eeuwwisseling was de archipel hard op weg een populaire reisbestemming te worden tot het noodlot in drievoud toesloeg.

De tsunami van kerst 2004 richtte relatief weinig schade aan maar vaagde wel de strandhutten weg. Drie maanden later lag het epicentrum van de vernietigende Nias aardbeving recht onder de eilanden; grote buren Nias en Simeulu kwamen een meter omhoog, de archipel zakte een meter met desastreuze gevolgen voor met name het hoofdeiland Pulau Balai. De doodsteek voor het toerisme kwam met de invoering van de Shariawetgeving in de provincie Atjeh waar Pulau Banyak onder valt.

Ondanks al deze malheur is dit een geweldige bestemming om naar af te reizen, de eilanden zijn een droom voor elke would-be Robinson Crusoë. De zee is van een onvoorstelbaar heldere kleur blauw en droomstrandjes voor jou alleen liggen om elke hoek, het koraal is nooit ver weg. De eilanden variëren in grootte van een zandbank-met-attitude tot het ruim 30 kilometer lange Pulau Tuangku.

De archipel is bij uitstek geschikt om te verkennen per kajak, deze zijn te huur op Pulau Balai. Een tocht van een halve dag is al ruim voldoende om de buureilanden te bekijken maar uiteraard kun je ook een meerdaagse eilandhoptrip maken waarbij je kampeert op onbewoonde palmeneilanden.Tuangku en Bangkaru zijn anders van karakter, ze zijn bergachtig en de binnenlanden bestaan uit ongerept regenwoud. Op Bangkaru is het mogelijk om zeeschildpadden te observeren, reken op zo'n € 80,- voor een trip van drie dagen met zeer eenvoudige accommodatie en bootvervoer vanaf Pulau Balai.

Transport tussen de eilanden vindt plaats met behulp van simpele bootjes, wil je ergens heen spreek dan gewoon iemand aan de haven. Vanaf het vasteland van Sumatra varen dagelijks (vissers)schepen vanuit Singkil naar Pulau Balai (circa drie uur), de kapitein neemt je mee voor zo'n € 2,-. Over Singkil en het reizen daar naartoe volgt nog een tip.

Op Tuangku en Balai is het mogelijk te verblijven in guesthouses, eenvoudige strandhutten vind je op Palambak Besar en Pulau Tailana, over Balai en Tailana volgen ook nog aparte tips.

Pulau Banyak, een droombestemming met een vriendelijke bevolking die je met open armen zal ontvangen, ze hebben de tijd, want tijd....

….....bestaat er niet.

Info over deze foto met tip

  • Reisreporter doppie
  • Aantal keer bekeken 2229
  • Geplaatst op 14 apr 2012
  • Land Indonesië
  • Stad/Regio Sumatra
  • Categorie Bijzondere locatie
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Sumatra inspiratie

Na een lange dag achter op een motorbike werd het haasten naar de canyon van Bukittingi, want dat is dé plek om de zonsondergang te bewonderen. Echter liepe...

>>

Sianok vallei, ook wel “The Grand Canyon” van Indonesië: Voorheen noemde men het Karbouwengat. De 100 meter diepe en 4 kilometer lange kloof met steile ...

>>

Het schiereiland Samosir met de traditionele Batakdorpjes ligt midden in het sprookjesachtige Tobameer. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het gro...

>>

5 reacties bij foto met tip "Pulau Banyak, eilandparadijs voor de westkust van Sumatra."

EvanKleef

Door: EvanKleef • Geplaatst op

....en dank voor het kaartje! Ik ga deze locatie zeker onthouden. Ik wist trouwens niet dat je foto's kunt plaatsen bij een tip. Hoe heb je dat gedaan? Groetjes, Ellen

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Klinkt heel paradijselijk. Onweerstaanbaar beschreven. Mocht ik Indonesie weer eens willen bezoeken dan is dit een voor mij heel onbekend stuk.

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Een tien-sterren-tip! (rode, wel te verstaan!)

KHeijlaerts

Door: KHeijlaerts • Geplaatst op

Wat een uitgebreide tip. Erg leuk om te lezen. Het lijkt me machtig om daar tussen die eilandjes door te varen!

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Jam kerat, de rubberen tijd die ervoor zorgt dat gisteren vandaag is, vorig jaar het nu, verleden heden. Dát is het echte Indonesië!
Ben jaren geleden mee geweest met een zeilvakantie op een Pinisi voor de kust van o.a. Sumatra langs. Ook geweldig om te doen en zo op deze en andere eilanden terecht te komen. Heb er een zwak voor Indonesië aan over gehouden, wil zo weer terug, ook naar Pulau Banyak, want er zijn banyak pulau pulau een bezoek waard!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.