Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sumatra image

Maartthema Toeristenval?

Sumatra
Indonesië
Corriedewinter

Maartthema Toeristenval?

Toeristenval?

In Simanindo, een traditioneel Batak Toba dorp op Samosir eiland kun je twee keer per dag gaan kijken naar speciale dansen. De voorstellingen worden bij de voormalige woning van de raja (koning) gegeven. Bij de laatste dans mogen de aanwezigen meedoen.

Een toeristenval? Voor velen ja en voor ons nee.

De voorstelling blijkt uiteindelijk een voorproefje te zijn van de traditionele Batakbruiloft die we later in de week gaan meemaken.
We dragen een ulos, een doek die respect voor de familie uitdrukt, over onze schouders. Deze ulos overhandigen we aan het ‘Bruidspaar ‘ uit een vorige dans.
Een donatie wordt op prijs gesteld en een ulos is een prachtig souvenir. Ik aarzel even bij de rij winkels als we weer naar de boot lopen. Nee, toch maar niet...

Nu de echte bruiloft: onze Nederlandse vriend trouwt met zijn meisje van Samosir.
Na vele toespraken en andere plichtplegingen zijn bruid en bruidegom aan de beurt om van de vele familieleden ulossen te ontvangen. Het duurt wel even voordat het uitdelen klaar is, omdat voorafgaand aan iedere ulos een oom of tante het bruidspaar toespreekt en hen wijze raad geeft.
Na vijf ulossen wordt de vracht van de schouders gehaald en begint de volgende dans. We dansen mee en proberen zo goed mogelijk de bewegingen te onthouden.
Na de 130 ulossen voor het bruidspaar ontvangen wij tot onze grote verrassing als teken van verbondenheid met de familie ook een ulos met ‘horas’ (welkom) erop geborduurd.

Een souvenir met een dierbare lading..

Foto's

13b35.jpg
13b35.jpg
Corriedewinter