Prambanan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Verkoeling bij de Prambanan

Prambanan,
Indonesië


We bezoeken het mooie tempelcomplex van de Prambanan. Niet alleen leuk om de info van te verwerken maar ook om de locals te bekijken die de tempel bezoeken.

Prambanan is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesi . Prambanan betekent: "veel priesters". De tempels zijn ongeveer 850 n.Chr. gebouwd door onder andere Rakai Pikatan, een ShivaÃtische koning uit de tweede Mataram-dynastie. Korte tijd nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon het te vervallen.
Het complex staat op de Werelderfgoed-lijst van de UNESCO.

Het complex heeft drie hoofdtempels. Trisakti, drie heilige plaatsen, waarvan de grootste 47 meter hoog is en gewijd is aan Shiva. Ten zuiden van deze tempel staat de tempel gewijd aan Brahma, ten noorden die gewijd aan Vishnoe. Tegenover deze drie hoofdtempels liggen drie kleinere, waarvan de middelste is gewijd aan Shiva's stier Nandi, de andere twee voor respectievelijk Brahma's rijdier, de gans Angsa en Vishnu's adelaar Garoeda.
Samen met aan beide zijkanten nog twee kleinere tempels vormen voornoemde zes tempelgebouwen een centraal vierkant plein met zijdes van zo'n 110 meter. Op een iets lager liggend omringend plein liggen de runes van nog eens 224 heiligdommetjes , die elk zo'n 14 meter hoog geweest moeten zijn.

Bron Wikipedia