Mount Bromo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vulkanisch uitzicht

Mount Bromo,
Indonesië


De Bromo vulkaan op Java, Indonesië is één van de highlights van een bezoek aan Oost-Java. De Vulkaan is het best te zien vanaf de tegenover gelegen berg waar je na een flinke klim een prachtig uitzicht hebt over Mt. Bromo.

Vanuit Kuala Lumpur vloog ik op Surabaya en werd hier opgehaald door de gids. Na een 2 uur rijden kwam ik aan bij het hotel nabij de Bromo vulkaan, waar ik even lekker kon ontspannen en een heerlijk hapje kon eten. Na een heerlijke maaltijd, zocht ik vroeg mijn bed op want de volgende ochtend zou vroeg worden.

Rond een uur of twee ging de wekker en werd ik opgehaald door de gids. Na een half uurtje rijden kwamen we aan bij de voet van de berg en vanuit daar begon onze wandeling omhoog. In het pikke donker en met een kleine zaklamp liepen we naar boven al zoekende door de bosjes naar een weg omhoog. Rond vijf uur waren we boven en bestelde ik mezelf een klein kommetje indomie (een kommetje noodle soep) en heerlijk kopje 'kopie jawa' (javaanse koffie). Nu was het wachten tot de zon op kwam.

De zonsopkomst was adembenemend mooi en de zandvlakte rondom de Bromo vulkaan was gevuld met mist wat alles nog mooier maakte. Na héél véél foto's gemaakt te hebben liepen we weer naar beneden, en dit was niet alleen makkelijker omdat we naar beneden liepen maar ook omdat we nu wat konden zien. Hierna werd ik weer afgezet in het hotel en kon ik even douchen en heerlijk ontbijten.

De Bromo vulkaan beklimming wordt vaak geboekt met een combinatie van de beklimming van de Ijen vulkaan een dag later waarna mensen of doorreizen naar Malang of op de ferry stappen richting Balie.

Super fit hoef je niet te zijn voor deze beklimming maar enig uithoudingsvermogen is wel vereist. Het is ook erg koud in de ochtend dus een muts, lange broek en een vest/jack zijn geen overbodige luxe aan het begin van de klim en natuurlijk mag een goede fotocamera niet ontbreken.