Odisha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bondamarkt

Odisha,
India


In Koraput bezoeken we de Bonda-markt. De Bonda staan bekend als de meest agressieve stam van Orissa, vooral om hun plotselinge uitbrekende woedeaanvallen naar buitenstaanders, als ook naar elkaar. Moord wordt door de stamleden geaccepteerd en is toegestaan. De vrouwen zijn trots, vinnig, fel, stoïcijns en individualistisch. Ze zijn fel gekant tegen het maken van foto's. Het kostte dan ook enige moeite voor we bij de politie een permit kregen om foto's te maken op de markt: "Kijk maar uit dat je geen pijl in je lijf geschoten wordt' is het advies van de politie.
En met die info ga je dan de markt op........

De Bonda-vrouwen lopen traditioneel naakt als gevolg van een vloek van de mythische figuur Sita. De bedoeling van de vele halsringen is om de aandacht van de niet bedekte lichaamsdelen af te leiden. De vrouwen dragen 100 of meer kralenkettingen om de hals die allen een verschillende lengte hebben en samen het lichaam bedekken tot onder de schaamstreek. Ook om het hoofd dragen zij vele kettingen die een soort kapje vormen.
De Bonda proberen vast te houden aan de eigen gewoonten, gebruiken en manier van leven en kleden ondanks de druk van de regering die hen dwingt over te gaan op een moderne manier levensstijl.

Op de markt was het ontzettend druk! Uit alle dorpen in de omgeving bezochten de mensen deze markt om goederen te kopen en verkopen. Toch was onze aandacht vooral gericht op de Bonda-vrouwen.