Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De ferry naar Majuli.

Assam,
India


Een amerikaans echtpaar vond de ferry naar Majuli zo eng dat ze besloten het complete vaartuig te reserveren voor hen alleen. Dom natuurlijk want zo mis je de mooiste plaatjes.

In principe is het heel simpel: vrouwen en bejaarden onderin de kajuit, mannen en stoere knapen met de motoren op het dak daarvan. Midscheeps is met een beetje strak stuurwerk plaats voor drie auto en als die niet te lang zijn kan er tussen de achterbumpers en de reling nog wel een Royal Enfield. Incourante vracht inclusief dragers gaat op een berg op het voorschip.

De overtocht duurt afhankelijk van het seizoen en stroomsnelheid van de Brahmaputra tussen de 1 en 3 uur. Uiteraard willen bij het aanmeren de wachtende passagiers, auto's en dragers met handel voor de terugvaart al aan boord voordat er ook maar iemand van het schip af is.

Majuli is het grootste bewoonde riviereiland ter wereld. De Brahmaputra aan de zuidkant en een tweetal vertakkende stromen in het noorden vormen de grenzen van dit bijzondere gebied in het Noordoosten van India.

Majuli is het centrum van het Neo-Vaishnavinisme, een hindoeïstische stroming die propageert dat mannen zich voor korte of langere tijd wijden aan het eenvoudige leven in een klooster. Deze Satra's zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Een aantal leggen zich toe op dans en toneel alsook het vervaardigen van kunstartikelen die hierbij gebruikt worden zoals maskers en kostuums.

Op Majuli bevinden zich een aantal eenvoudige accommodaties. Het door de deelstaat gerunde tourist resort is redelijk goed en ligt vrij centraal ten opzichte van de belangrijkste satra's. Vanaf de zuidoever van de Brahmaputra vetrekt de ferry bij Nimati Ghat ten noorden van Jorhat.