Assam

Foto door Reisreporter doppie

Het vruchtbaarste deel van Centraal-Azië ligt in Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan. De Vallei van Fergana bekleedt een groot gedeelte hiervan. Dit enorme dal strekt zich uit van Oezbekistan tot aan Kirzigie, vlak voor de Chinese grens, waar de Tian Shan en de Pamir gebergtes samenkomen. De vallei is zo breed dat je de overkant maar zelden te zien krijgt. De Vallei van Fergana is ook een stuk van de oude Zijderoute.

Informatie over Assam

Beste foto's & tips van Assam

'1089733' door doppie '1089733' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Spelbreker - Indische

doppie

We zijn nog geen minuut in Manas N.P. als de camera's al in de aanslag worden gelegd. In de verte staat een wilde pauw een show te geven op het pad. Langzaam rijdend willen we het dier benaderen zonder hem op te schrikken. Opschrikken doen we zelf wel. Volkomen onverwacht duikt een Indische Neushoorn op uit het struikgewas om aan de andere kant weer te verdwijnen. Manas N.P. op de grens met Bhutan heeft een kleine populatie van deze pantserneushoorns, een stuk of dertig. De dieren zijn hier geherintroduceerd nadat het reservaat volledig was leeggestroopt door allerlei terroristenbendes die hier hun schuilplaats hadden gevonden. Pauwen daarentegen zijn er in overvloed. Manas is de meest oostelijke habitat van deze opvallende vogels die je in bijna elk natuurgebied in India tegenkomt. Manas ligt op 3 uur rijden van Guwahati. Het door een lokale organisatie gerunde Florican Cottages is een mooie accommodatie aan de rand van het nationale park.

'876283' door doppie '876283' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Landschap Brahmaputra

doppie

De Brahmaputra fascineert me, intrigeert me, imponeert, frustreert. In geen artikel, verhaal of verslag over deze rivier ontbreekt het woord machtig. De mighty Brahmaputra, de machtige Brahmaputra en soms doet iemand meer moeite: de majestueuze Brahmaputra. De rivier overweldigt, ik heb er de afgelopen jaren bijna 10 weken op en over en naast gereisd, geslapen, gevaren, gewandeld. En ja, ook gevreeën, genoten en gewoon leker gezeten. Ik probeer de rivier vast te leggen, op beeld over te brengen wat ik zie, wat ik beleef, wat ik voel, wat deze stroom betekent. Ik probeer. Probeer. Probeer. Vanuit de lucht, mooie plaatjes, kleurijke zandbanken, bruintinten met streepjes groen. Ik probeer, groothoek vanaf de grond, uitlopers van de Himalaya op de achtergrond. Ik probeer maar de essentie, wat is deze rivier, wat maakt en breekt en betekent hij. Dat wil ik vangen. Onze laatste dag, van onze laatste trip. We spelen, we dollen, rollen met camera's op de grond. Wij, Carina en ik en Pralay en Nripen. Vier vrienden, uitgelaten pubers van 50 en net iets jonger. Het fijne zand van de zandbank tussen onze tenen, in ons haar. In de verte naderen twee stipjes. Tergend langzaam naderen ze. Een kwartier verstrijkt en nog één en nog een stukje van het derde. Een half uur later varen wij ze voorbij. Onverstoorbaar lopend. Twee vrouwen met het zand tussen hun tenen, in hun haar, in hun genen. Kilometers lang trekken zij hun bootje voort met de vangst van de dag. En wat brandhout. En dat elke dag. Dat is wat deze foto voor mij is. Het eindeloze grote lege landschap van zand en water, van licht en mist en een hoge hemel en wind en die taaie mensen die daar hun schamele kostje bij elkaar scharrelen. Het landschap van die machtige, ongrijpbare Brahmaputra. Twee mensen en een streep zand en een overweldigende leegte.

'871223' door doppie '871223' door doppie

IndiaAssam

IndiaAssam

Spitsuur in...Dibru-S

doppie

Ver weg van alles, in het oostelijkste puntje van Noordoost India, ligt Dibru-Saikhowa N.P. De kracht van het water heeft dit gebied gevormd. Hier verlaat de machtige Brahmaputra het noordelijk deel van zijn stroomgebied in de Himalya om samen met de Lohit en Dibru zijn weg te vervolgen door het brede dal ten zuiden van de bergketen. Dibru-Saikhowa is een ruig gebied, onontdekt en onontwikkeld, een hotspot voor biodiversiteit. Honderden vogel- en reptielensoorten zijn hier te vinden. En groot wild: als wij kort ons bootje verlaten waarmee we het gebied verkennen stuiten we al snel op (erg verse) drollen van wilde buffels en olifanten. Met verhoogde hartslag lopen we behoedzaam door het hoge olifantengras; hopend om de beesten die we zo graag willen zien niet tegen het lijf te lopen. Het blijft, gelukkig, bij vogels: kingfishers, gieren, eenden en een groot aantal streepkopganzen. Deze ganzen vliegen over de Himalaya heen om hier te overwinteren. Vanuit ons veilige bootje zien we in de naburige Maguri Beel wél een kudde waterbuffels met hun machtige hoorns en minstens zo grote attitude. Zoals zoveel natuurgebieden in India kent Dibru-Saikhowa grote bedreigingen: illegale houtkap, stroperij, grazend vee en een toenemende bevolkingsdruk. Lokale activisten als Sanjay Das en Niranta Gohain proberen het tij te keren en dit unieke gebied voor de toekomst te behouden. Naast diverse andere activiteiten proberen zij dit te bereiken door het promoten van toerisme. Sanjay is werkzaam als gids en is eigenaar van Nakshatra Houseboat. Deze boot , die doorgaans aan de wilde (=rustige) kant van de rivier ligt beschikt over 6 eenvoudige hutten. In de avond geniet je bij het kampvuur op de verlaten zandbank van de 'drukte' op de Lohit. Met kleine bootjes snellen de dorpelingen zich naar huis met hun boodschappen, de vangst van de dag of een lading brandhout die ze op de oevers verzameld hebben. Dibru-Saikhowa ligt 10 kilometer van Tinsukia wat per trein bereikbaar is en 50 kilometer van Dibrugarh wat bereikbaar is per vliegtuig vanuit Kolkata en Guwahati. Info: Sanjay Das https://www.facebook.com/sanjay.das.9237 Niranta Gohain https://www.facebook.com/niranta.goniah http://www.ourwildindia.net/dibru-saikhowa.html http://www.mywildindia.com

Laat kaart zien