Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

500 jaar ruilhandel.

Assam,
India


Al ruim 500 jaar wordt de Junbeel Mela gehouden. Een markt gebaseerd op ruilhandel. Van oudsher ontmoeten de bewoners van de Brahmaputra vallei hier de volkeren uit de omliggende heuvels.

Produkteñ als vis en biezen manden uit het dal vinden zo hun hun weg naar de bergen terwijl houten gereedschap en bosvruchten de andere kant opgaan. Tijdens de Mela wonen de mensen in eenvoudige hutjes op het marktterrein.

De traditionele markt is tegenwoordig maar een klein element van de Mela. In honderden kramen wordt elke denkbare waar aan de man gebracht. Van schreeuwerig gekleurde plastic rotzooi 'made in China' tot tractoren en auto's. Enthousiaste klanten wisten ons te vertellen dat ze hier spullen hadden gekocht voor minder dan een derde van de normale prijs.

Kinderen lopen met glunderende ogen rond op de bijbehorende kermis genietend van een overdaad aan snoepgoed. Misschien is dat wel het leukste van de hele ervaring: dat gevoel van opwinding wat al die lokale bezoekers uitstralen. Het is hun grote feest, toeristen vind je alleen achter de camera die deze foto heeft gemaakt.

Junbeel Mela begint op de eerste donderdag na het oogstfeest Magh Bihu. En dat begint weer op de laatste dag van de maand Poooh, doorgaans is dit 14 januari. Het terrein ligt een kilometer of 5 van Jagiroad, wat weer op 30 kilometer van Guwahati ligt.