Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Geen foto. Chamaguri Satra.

Assam,
India


Dit is een foto met tip zonder foto.
Gewoon een tip dus. Wel met een foto maar niet met de foto die ik hierbij zou willen plaatsen.

Je ziet hier de buitenkant van Chamaguri Satra, een klein hindoeïstisch klooster op Majuli. De kloosters op Majuli zijn naast spirituele centra ook hoeders van de cultuur van het eiland. Er zijn er die zich specialiseren in zang of dans. Er zijn er ook die zich bezighouden met de fabricage van de attributen die daarvoor nodig zijn.

Chamaguri Satra is de plek waar de maskers voor de toneelvoorstellingen worden gemaakt. De meneer op de foto heeft het proces aan ons uitgelegd en gedemonstreerd. Op een frame van bamboe wordt met klei een gezicht gemaakt en vervolgens geschilderd. Heel bijzonder zijn de maskers met beweegbare ogen en monden; met heel eenvoudige middelen kunnen zeer expressieve uitdrukkingen gevormd worden.

Helaas, of misschien maar beter ook, mochten we binnen geen foto's maken. Je moet het dus doen met de buitenkant en mijn verhaal. Een goede reden om zelf eens te gaan kijken lijkt mij.

Blogger The Travelling Slacker mocht wel foto's maken, zijn verhaal staat op:

https://travellingslacker.com/chamaguri-satra-majuli-masks/#.W9X_DrLvK9e

In voorgaande tips heb ik al uitgebreid uitgelegd over het hoe, wat een waar van Majuli. Uiteraard heb ik op het bijbehorende kaartje weer keurig aangegeven waar de Satra ligt, want het kan even zoeken zijn.....