Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dibru-Saikhowa National Park.

Assam,
India


Zo lang als ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door landkaarten. Als klein ventje neuzend in de atlas. En tegenwoordig met dat prachtige speeltje wat Google Maps heet.

Tijdens de planning van onze eerste Assamreis viel mijn oog op een grote groene vlek in het uiterste noordoosten van deze deelstaat. Inzoomend bleek het hier te gaan om een nationaal park met een naam die mij meer Oosteuropees dan Indisch klonk : Dibru-Saikhowa.
En dan is er geen houden meer aan, dan moet ik er heen.

Deze foto is genomen vanaf een, nogal wankele, uitkijktoren bij een kamp van het Forest Department. Dit natuurgebied is feitelijk een grote zandbank doorsneden door kreken en rivieren, begroeid met bos en metershoog olifantengras. De omliggende rivieren: Brahmaputra, Dibru en Lohit vormen dit land en veranderen het elk jaar tijdens de overstromingen als de moesson losbarst.

Dibru-Saikhowa is een ruig, moeilijk begaanbaar gebied. De manier om het te bereizen is per boot. Afhankelijk van het seizoen kun je verder of minder ver komen. Echt spannend wordt het als je te voet verder gaat met het gras om je heen dat een meter boven je uitsteekt en het pad wat je volgt bezaaid ligt met de uitwerpselen van olifanten en wilde waterbuffels. Een ervaring om nooit te vergeten.

Als dan bij terugkeer op de houseboat van Sanjay Das nog een zeer zeldzame Gangesdolfijn zich een aantal keren laat zien kan dag niet meer stuk.

Info:
http://www.ourwildindia.net/dibru-saikhowa.html
https://www.facebook.com/sanjay.das.9237
.