Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kamakhya Tempel in Guwahati.

Assam,
India


Verschrikkelijk en fascinerend.

Zelden heb ik met zo'n dubbel gevoel op reis rondgelopen als hier in de Kamakhya Tempel in Guwahati.

Laat ik met het positieve beginnen. Dit complex van tien tempels ligt prachtig op een heuvel. Op diverse punten heb je een geweldig zicht op de stad aan de ene kant en de Brahmaputra aan de andere. Bij helder weer kun je zelfs de oostelijke Himalaya zien liggen. Op de heuvel vind je het kenmerkende gekrioel van de gelovigen, druk in de weer met allerlei rituelen. Er zijn bloemen, kaarsen wierook, fruitoffers noem maar op. En de tempel zelf is uiteraard ook erg fraai.

Waar ik minder blij van word is het bloedvergieten wat hier massaal plaatsvindt. In Kamakhya wordt de moedergod vereerd, kort gezegd is de tempel gebouwd om haar vagina en baarmoeder. En daar hoort bloed bij, lammetjes en geitjes worden aan de lopende band geslacht in het binnenste van de tempel.

Omdat de wachttijd voor dit ritueel op kan lopen tot enkele uren worden de gelovigen door een stelsel van getraliede gangen door en rond de tempel gevoerd. Bij ons bezoek begon de rij bij het 4 1/2 uur bordje. De mensen op deze foto hebben er al 3 uur opzitten, op elkaar gepropt. Kinderen en ouden van dagen hangen uitgeput in de tralies, vergezeld van de klaaglijk mekkerende dieren.

Wij hebben een bezoek aan de baarmoeder maar laten lopen. Wat een vreselijk tafereel.

Ik heb veel respect voor geloof en tradities en ik wilde dit graag zien en meemaken. Maar wel vraag ik me af of dit soort gebruiken nog op hun plaats zijn in deze tijd.

De Kamakhya Tempel ligt aan de noordwest kant van Guwahati. Elke taxi- en autorickshawchauffeur weet het complex uiteraard te vinden.