Tbilisi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwavelbaden in Tblisi.

Tbilisi,
Georgië


De naam Tblisi is afgeleid van het Georgische woord tbili. Dat betekent warm. Er zijn namelijk warme zwavelbronnen in de stad. Koning Gorgasali ontdekte die bronnen op bijzondere wijze.
Zijn favoriete jachtvalk had een fazant gevangen maar was samen met zijn prooi in het bronwater terecht gekomen en verdronken. De vogels werden gekookt uit het water gehaald. De koning was onder de indruk en stichtte op die plek zijn nieuwe hoofdstad.

Gelukkig worden wij niet meer gekookt als we een zwavelbad nemen. Het Orbeliani badhuis is een gebouw met een prachtige voorgevel in Perzische stijl. Beneden is het damesgedeelte en boven baden de heren. Het water is er van heel aangename temperatuur en de zwavellucht is hier nauwelijks merkbaar. Er zijn zwaveldouches en een zwavelbad. Verder kun je ook nog van een eenvoudige, maar goed hete, sauna gebruik maken.

Voor de prijs hoef je het niet te laten, 4 lari per persoon is omgerekend €2,00. Je krijgt dan ook een handdoek en badslippers te leen. Voor een wasbeurt betaal je 5 lari, voor een massage 10. Deze prijzen van augustus 2011 gelden voor het openbare badhuis. Je kunt ook een privébad nemen maar dan ben je meer geld kwijt.

Na ruim een uur stap je weer verkwikt naar buiten. Een aanrader dus.

(Als je nieuwsgierig bent geworden naar het Orbeliani badhuis, ik heb er ook een foto van geplaatst, van de voorgevel. Binnen kon ik natuurlijk niet met mijn camera verschijnen....)