Tbilisi reisblogs

Een 70 jarige wereldfietser uit Georgie

smilingfred was er (tot 27 okt 2009) Gepost op 27 okt 090 reacties


De 70 jarige Georgische wereldfietser
de heer Jumber Ledjava .

Op 2 en 3 februari 2008 was er de wandel - en fietsbeurs in de RAI te Amsterdam. Naar aanleiding van inspanningen en contacten van ondermeer de in Nederland bekendstaande wereldfietsers, was er een delegatie van het Verkeersbureau van Georgië op deze beurs aanwezig.
Ook was aanwezig op deze beurstand, de in Georgië zeer bekende -, inmiddels 70 jarige Georgische wereldfietser de heer Jumber Ledjava.

Georgische wereldfietser de heer Jumber Ledjava .
Zoals al reeds eerder gezegd en geschreven, was ook de heer Jumber Ledjava aanwezig op de wandel - en fietsbeurs , gekleed in zijn beste Zondagse pak. De heer Ledjava viel daardoor een beetje uit de toon, op zo’n sportieve beurs. Maar wat geeft het dacht hij. Zijn motivatie was waarschijnlijk: je moet je toch in het buitenland en bij belangrijke zaken je op zijn best presenteren en dat deed hij dan ook.
De heer Jumber beantwoorde menige vraag over zijn geweldige fietsprestaties en de mogelijkheden om in Georgië zelf te gaan fietsen, en dat zijn er legio, lachte hij hartelijk.

Zoals ik inmiddels weet, is de heer Jumber Ledjava in zijn eigen land - en in vele buitenlanden een zeer bekend staand sportief persoon, die zijn sportieve sporen, op hoge leeftijd, heeft bewezen aan oudere - en veelal jongere mensen.
De heer Jumber Ledjava wilde zichzelf bewijzen.

De heer Jumber Ledjava vertelde het waarom van zijn sportieve prestaties. Na een ingewikkelde operatie een paar jaar geleden, kreeg ik van de dokter te horen, dat het niet zo goed met me ging en dat mijn dagen geteld waren. De heer Jumber Ledjava kon daar niet mee leven en begon als een gek te trainen door middel van zeer intensief te gaan fietsen en wandelen.

De heer Jumber Ledjava is nu (2009) 70 jaar jong.
Hij komt uit een streek in Georgië / Europees deel, waar de mensen vaak ouder dan 100 jaar worden.
De heer Jumber Ledjava is waarschijnlijk de meest actieve wereldfietser, die mede als specialisatie heeft, fietsen in extreem koude landen en streken van de wereld.
Hij heeft ondermeer op Antarctica en Siberië gefietst (op een gewone Russische mountainbike fiets), maar ook in Canada. In het werelddeel Amerika, trok hij met zijn Russische mountainbike van Zuid - naar Noord. Hij is verschillende malen in Rusland geweest om te fietsen. Hij kent Mongolië en China op zijn fiets duimpje.
Zelf zegt de heer Jumber Ledjava, dat hij nog maar 6 landen moet fietsen om alle landen van de wereld gezien te hebben.
Wie doet hem dit na en dat op zo'n leeftijd.?

Verder is de heer Jumber Ledjava coach van het Georgische zangkoor van 100 jarigen.
Hij doet dagelijks vele pushups, welke hij minutieus bijhoud in een schriftje.
In het Guiness Book of records staat zijn naam vermeld met verschillende van zijn enorme prestaties.

Op de beurs sprak ik meerdere malen met deze kleine (in lengte) maar grote ( in prestaties) man , de heer Jumber Ledjava over zijn prestaties.
De heer Jumber Ledjava ziet er erg gezond en gelukkig uit.
Zelf zegt hij, dat hij nu na al zijn wereldse omzwervingen niets meer mankeert. Gelukkig voor hem.
Hij drinkt zijn wijntje, houdt van goed - en lekker eten en is een natuurmens gebleven.
Hij wordt regelmatig uitgenodigd om zijn verhalen en ervaringen te vertellen op de diverse beurzen in de wereld en dat doet hij met groot plezier.
Toen ik de heer Jumber Ledjava vroeg of hij werkte aan een boek met daarin al zijn fietservaringen vermeld, vertelde hij wel een schriftje te hebben, waar hij het een en ander in opschreef, maar of er ooit een boek uit zou komen met al zijn verhalen, dat wist hij nog niet.

In ieder geval, en daar was hij bijzonder trots op, is hij een onafhankelijke fietser gebleven.
Hij fietst de wereld door zonder sponsorgeld op zijn gewone mountainbike, vertelde hij mij. Doet dat hem maar na ?

Even voor de duidelijkheid, fietsen is voor Georgiërs is niet zo normaal zegt de heer Ledjava.
Ze zouden kunnen zeggen; je hebt de bus, de trein, de metro,het vliegtuig, de auto, ezel en paard en wagen, waarom zou je op de fiets gaan.
Gelukkig zie ik steeds meer sportieve mensen in Georgië op de fiets rijden.

Ondergetekende is meerdere malen in Georgië geweest en zal er weer heengaan.
Ik heb gesproken ondermeer met Georgische Mountainbikers over hun ervaringen, de eventuele moeilijkheden van - en de geneugten van het fietsen, over de gastvrijheid en natuurlijk wat er in Georgië allemaal te zien en te ervaren is.

Toen ik dus wat later in gesprek kwam met diverse Georgische reisorganisaties zoals bijvoorbeeld http://www.profkurort.ge , was 1 van mijn eerste vragen aan hem, of er al fietsreizen waren en op wat voor fietsen de toeristen gingen rijden. Van verschillende van hen kreeg ik te horen dat ze fietsenreizen aanbieden.


Fred Vorstenbosch
10. 10 .2009
smilingfred Positie 29822 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.