Kaukasus gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ushguli

Kaukasus gebergte,
Georgië


De afgelegen bergregio Svanetie staat op de Werelderfgoedlijst. Hier woont het bergvolk de Svaneten, dat een eigen taal en bijzondere tradities heeft. Mede dankzij de geisoleerde ligging van hun regio en het bouwen van hoge stenen verdedigingstorens (Kosjki genaamd) zijn ze erin geslaagd vreemde overheersers buiten de deur te houden. Ook nu nog tref je in Svanetie een kleine 2000 verdedigingstorens aan. De oudste stammen zelfs uit de 9e eeuw!
Vroeger was het gevaarlijk om in deze regio rond te reizen vanwege overvallen en ontvoeringen. Sinds 2005 toen Saakasjvili het centrale gezag herstelde is het er veilig. Het toerisme is hier zoals je begrijpt nog volop in ontwikkeling.

Mestia is de 'hoofdstad' van deze regio. Op zo'n 2-3 uur rijden van Mestia vind je het plaatsje op de foto: Ushguli. Het eerste deel van de route wordt momenteel verhard, het 2e deel is een erg slechte, onverharde en gevaarlijke weg. Het is aan te raden hier een chauffeur in te schakelen. Ushguli bestaat eigenlijk uit een paar kleine klustertjes van huizen met een nog grote verzameling Kosjki. Het ligt op 2000m hoogte en is daarmee het hoogste permanent bewoonde plaatsje van Europa. Omringd door bergen is het aanzicht vanuit iedere hoek prachtig! Lekker authentiek dorpslandschap!