Cebu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het nut van sponzen

Cebu,
Filipijnen


Grotsponzen nemen enorm veel opgelost organisch materiaal uit het zeewater op. De vraag is of ze het materiaal alleen opnemen of ook nog verwerken. De Goeij laat zien dat de sponzen veertig procent van het materiaal verwerken en wel zestig procent opnemen. Dat zou moeten betekenen dat de biomassa van de spons elke twee tot drie dagen verdubbelt. De grotsponzen groeien echter bijna niet.

De koraalgrotten zijn drukbevolkt en ruimte om te groeien is er dus vrijwel niet. In plaats daarvan vernieuwen de grotsponzen hun filtratiecellen in hoog tempo en stoten ze hun oude cellen af. Deze korte celcyclus is uniek voor meercellige organismen en was tot nu toe alleen bekend bij ééncellige organismen. Het proces van aanmaak en afbraak van de sponscellen lijkt erg veel op dat in het menselijke maag-darmkanaal.

Eten en gegeten worden
Het koraalrif houdt zichzelf op een opmerkelijke wijze in stand. De algen en koralen op het rif produceren opgelost organisch materiaal. Voordat dit materiaal de open oceaan instroomt, nemen de sponzen in de grotten het materiaal op. De sponzen filteren in korte tijd enorme hoeveelheden water en zetten opgelost materiaal om in deeltjes. Deze deeltjes worden vervolgens weer opgenomen door de algen en koralen op het rif. Zo houden de verschillende bewoners van het rif elkaar in leven.

bron internet