Cebu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vossenhaai in Malapascua

Cebu,
Filipijnen


Helaas echt heel mooi is deze foto misschien niet, wel bijzonder deze foto van een enorme vossenhaai. We zaten op zo'n 17 meter diepte en daar is nog maar weinig zonlicht. Daarnaast was het heel vroeg in de ochtend ; half 6 toen we naar beneden gingen om hen te zien. Het waren er 5 en indrukwekkend groot, toen zij over mij heen zwommen. Deze vossenhaai komt alleen hier voor en dit is een cleaning station voor deze prachtige dieren. Ze komen hier naar toe voor een schoonmaakbeurt. Deze was zo'n 3,5 meter groot. Ik was heel blij dat ik hem met mijn pocketcamera kon vastleggen.

De voshaai is de grootste van de drie soorten voshaaien; hij kan wel 6 meter lang worden en 450 kg zwaar. Bijna de helft van de lengte van het dier bestaat uit het verlengstuk van de bovenste staartvin. Hij heeft een toegespitste borstvin en een korte, spitse snuit.. De voshaai is bruin met een witte buik met over het gehele lichaam donkerbruine vlekken.

Verspreiding en leefgebied
Voshaaien komen voor in zowel kustwateren als in de pelagische zone (open oceanen) in tropische en gematigde klimaatgebieden. Ze houden zich op bij het wateroppervlak tot op een diepte van ongeveer 500 meter. De voshaai vertoont trekgedrag afhankelijk van het seizoen. In de zomer verplaatsen zij zich van de warme tropische wateren naar de hogere breedten. Het zijn zeer goede, snelle zwemmers.

Leefwijze
De grote staartvin wordt gebruikt om scholen vis bijeen te jagen. Daarbij zwemmen ze om de school heen, al zwiepend met hun staart. Aldus krijgen ze makreel, tonijn, pelser, haring en horsmakreel te pakken.

Verdediging
De staart dient ook als verdedigingsmiddel tegen mensen. Het komt weleens voor, dat voshaaien aan boord van schepen worden gehesen. Dan zwiepen ze met hun staart wild om zich heen. Er zou zelfs al een visser door zijn onthoofd. Ook tegen andere roofzuchtige zeebewoners wordt de staart ter verdediging ingezet.

Natuurbescherming
Volgens schattingen is de populatie van de gewone voshaai tussen 1986 en 2000 met 63 tot 80% achteruitgegaan (dit is 7 tot 11% per jaar), door onder meer de sterfte als bijvangst bij de beroepsvisserij op zwaardvis en tonijn. Daarom staat de voshaai op de internationale rode lijst als kwetsbare soort.

bron wiki