Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het waarom van wierook

Shanghai,
China


Wierook vormt een belangrijk onderdeel binnen de religieuze rituelen en ceremonies in Azië. Het betekent letterlijk ‘gewijde rook’ en bestaat uit een mengsel van kruiden, bloemen, planten en hars van de Boswellia boom. Nadat wierook wordt aangestoken begint het te smeulen en ontstaat er een aromatische geur.

Duizenden jaren geleden werd wierook al gebruikt in Azië als offer voor de goden, om contact met ze te maken en hun aandacht te vragen voor de gebeden. Tegenwoordig wordt er nog steeds veelvuldig wierook gebrand in landen als Thailand, China, Vietnam, Laos en Cambodja. Bij de vele tempels, op huisaltaren maar ook op andere plekken zoals in winkels (om de verkoop te stimuleren) en bij gevaarlijke kruispunten etc. ruik je de geur van wierook.

Wierook heeft naast offerande ook een aantal andere functies. Zo werkt het rustgevend en stimuleert het de concentratie. In de vele vormen van het boeddhisme wordt het dan ook gezien als onmisbaar bij het mediteren. Volgens een legende werden er tijdens de lessen van Boeddha, die intensief en vermoeiend waren, stukjes sandelhout gebrand om de leerlingen alert te houden. Een traditie die later werd voortgezet in tempels en kloosters over de hele wereld.
Wierook aansteken dient te gebeuren volgens een strikt ritueel. Men begint met het maken van 3 buigingen en knielingen, vervolgens maakt men een buiging met een mudra (handgebaar) en ten slotte kan men 3 stokjes wierook offeren: Eén voor het huidige leven, één voor het vorige leven en één voor het toekomstige leven. De eerste wierookstok steekt men in het midden van de wierookpot, de volgende steekt men met de linkerhand links van deze wierookstok. En de laatste wierookstok komt aan de rechterzijde van de eerste wierookstok.

bron internet