Guangxi en Guizhou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grachtengordel

Guangxi en Guizhou,
China


Zhaoxing is één van de Dong-dorpen in Zuid-China. De Dong-dorpen staan bekend om hun regen- en windbruggen en drumtorens. De rivier snijdt het dorp in tweeën en via smalle bruggetjes loop je van de ene naar de andere kant van het water.

Zhaoxing heeft een heerlijke sfeer. Ondanks de kou (het is winter en rond het vriespunt) leeft men buiten, waar men voor elk huis of winkeltje een vuurtje heeft gemaakt om warm te blijven. De huizen zijn van hout en tussen de huizen en tegen de heuvels hangt de opstijgende ochtendmist, vermengd met de rook uit de huizen. De mensen zijn rustig bezig met hun dagelijkse werkzaamheden: het drijven van een klein winkeltje met een beperkt aantal producten, het maken van een noodlesoep die verkocht wordt aan voorbijgangers, het schoonmaken van een koeienhuid op de stoep, enz. En tussen alle werkzaamheden door kletst men wat met een kennis die voorbij komt.
De hele dag wandelen we samen door dit kleine stadje, gaan een poosje op een bankje zitten om de rust te ervaren en de sfeer in ons op te nemen.