Phnom-Penh reisblogs

De Killing Fields grijpen je bij de keel

ROtten was er (tot 09 jan 2009) Gepost op 12 nov 092 reacties

"Massagraf, van mensen zonder hoofd" lezen we op het bord in de hoek. Het staat er in het Cambodjaans (Thai) en in het Engels, maar de droge boodschap dreunt des te langer door als je het vertaalt in je eigen taal. We staan voor een kuil, met water erin, waar een paar honderd lichamen zijn gevonden, zonder hoofd, maar nog voldoende in tact om te ontdekken hoeveel deze vrouwen geleden hebben in de handen van hun beulen. Gelukkig hebben de slachtoffers inmiddels een echte rustplaats gekregen.

We lopen door naar de volgende kuil, met weer zo'n bordje. We lezen allebei de tekst, zonder elkaar aan te kijken. Hoewel we bij de vorige kuil al een dreun hebben gekregen, slaat de boodschap bij deze kuil helemaal in als een bom. Wat op het bordje staat, gebeurde hier, voor onze voeten, op deze plek, nog maar dertig jaar geleden. En niet een keer, maar honderden keren op deze plek, en zelfs honderduizenden keren in heel Cambodja, op de honderden killing fields. De getallen laten je duizelen. Hoe is het mogelijk?

De tekst op het bordje schrijft: "Dit is de moordboom, waartegen beulen de kinderen dood sloegen, met hun hoofd tegen de boom."

Verderop zien we nog een kuil. We durven er niet meer heen.

Tip om te lezen, ook als je niet naar Cambodja gaat: "Eerst doodden ze mijn vader" van Loung Ung, wat een ooggetuigenverslag geeft van de verschrikkingen van het regime van Pol Pot.

ROtten Positie 10963 (0 p.) Lid sinds 12-11-2009 Foto's en tips: 22 Blogs: 3 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Hier lagen lichamen zonder hoofd, gedumpt in een kuil
blogfoto nr. 2
De moordboom
blogfoto nr. 3
Kledingstukken en botten
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Uitdelen of niet?
4 5
Gepost op 12 november
Cambodja Angkor en Siem Reap
Cerro Rico (de Rijke Berg) in Potosi
4 3
Gepost op 12 november
Bolivia Potosi

Reacties bij deze blog

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Kippevel krijg ik weer als ik dit lees. Die boom VRESELIJK. de Tuol Sleng gevangenis vond ik nog heftiger daar kon ik het niet droog houden. NOOIT MEER mag dit gebeuren. Het boek van Lung Ung heb ik op weg naar Cambodja gelezen dus dat zat nog vers in mijn geheugen. Een vakantie hoeft niet alleen maar leuk en aardig te zijn vooral als je naar een land gaat met zo'n verleden dan moet je dat ook meenemen.
Groetjes Gert.

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

De rillingen lopen weer over mijn rug als ik dit lees. De tranen bleven maar stromen toen ik er rondliep. Ik kon de pijn die hier geleden is gewoon voelen. Echt de meest afschuwelijke plek waar ik ooit ben geweest, maar wel een plek waar iedereen eigenlijk heen zou moeten. Wat wat daar gebeurd is MAG niet in de vergetelheid raken.

Groetjes,

Eva

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.