Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Muurkunst in Bhutan

Bumthang,
Bhutan


In Bhutan is de bouwstijl strikt vastgelegd met de bedoeling de eigen cultuur te bewaren.
De kleuren zijn in harmonie en op de gevels worden de vier krachtige boeddhistische fabeldieren geschilderd om boze geesten af te weren. Je ziet er hier twee: de sneeuw leeuw: het dier vliegt over de bergen en vertegenwoordigt onbevreesdheid en onvoorwaardelijke opgewektheid. Dan de Garuda, de koning van de vogels, die een slang verslindt. Hij verdrijft boze geesten: naga’s.
Voor de penis laat ik Het Parool aan het woord:
‘De geschiedenis van de fallus gaat terug tot de mythische figuur Drukpa Kunley, ook bekend als de ‘Goddelijke Gekke Monnik’, die door het land zwierf, vele vrouwen verleidde, alom kinderen verwekte en de demonen versloeg die de toegang tot de valleien van Bhutan bezet hielden in de 15e en 16e eeuw. Dat laatste deed hij met zijn penis. Hij mediteerde en ontwikkelde daarbij zoveel innerlijke warmte dat zijn fallus veranderde in een hete ijzeren staaf die hij gebruikte om de demonen te verbranden. De schilderingen op de huizen zijn dan ook een eerbetoon aan Drukpa Kunley en behalve tegen boze geesten beschermen ze ook tegen onvruchtbaarheid.’

Je ziet deze fallussen nog veel op het platteland, maar bij nieuwbouw in de hoofdstad Thimphu brengt men de falussymbolen niet meer aan. De mensen worden daar meer beïnvloed door het Westen en misschien schamen ze zich voor deze eeuwenoude traditie. Te verwachten valt dat de peniskunst in 2020 helemaal uit het straatbeeld verdwenen zal zijn.