Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het mooiste uitzicht in Bumthang

Bumthang,
Bhutan


We bezoeken een kleine tshechu, een kloosterfestival in de Bumthangvallei. Tijdens een tshechu ( die 4 of 5 dagen duurt) worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van een klooster, maar er doen ook leken mee.De tshechu wordt rond de 10e dag de maand volgens de Bhutanese kalender gevierd, wij maken een dag mee.
De dansers worden begeleid door een orkest van kangling (trompet) spelers, drums, die bespeeld worden met een kromme stok en bekkens (rim) die een oorverdovend geluid maken. Deze geluiden en de dansen dienen om de kwade geesten uit het paradijs te verjagen. Verder beelden de dansers episoden uit het leven van Guru Rinpoche, de Indiase meester en beschermheilige van Bhutan uit. Hier zie je monniken die de rim en de drum bespelen.
De kinderen zijn op het dak geklommen om alles beter te kunnen zien. Ze zijn traditioneel gekleed (verplicht bij officiële feesten) en het wordt erg op prijs gesteld als toeristen zich aanpassen. Ik had zelf een zijden sjaal omgedaan en een button van de koningen van Bhutan opgespeld. De koningen hebben een heiligenstatus, dus dit gebaar werd zeer gewaardeerd.