Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelukkig bij de tsechu

Bumthang,
Bhutan


Een tsechu is een religieus feest, waarbij episoden uit het leven van Guru Rinpoche door dansende monniken worden uitgebeeld. Als je zo'n tsechu bijwoont, bevorder je het eigen geluk en het geluk van een ander omdat je de cultuur van het land respecteert.
De dames die je hier ziet dansen als intermezzo, tussen de religieuze dansen door. Ze hebben ook een eigen regisseur (met het gestreepte pak). Hij lijkt op een grappenmaker, maar ondertussen houdt hij goed in de gaten hoe het feest verloopt. Hij slaat de maat met een houten penis. Dit bijzondere voorwerp refereert aan Drukpa Kinley, een heilige in Bhutan, die veel geluk bij de vrouwen had. Op veel huizen staat dit attribuut dan ook afgebeeld. De dames zijn prachtig gekleed in zijden jasjes en geborduurde kira's (jurken), met een officiële feestsjaal erover. Zij hebben alleen maar oog voor de dans.
Het jongetje op de voorgrond heeft het wel gezien, hij gaat naar de overkant van het kloosterplein waar hij op het dak kan klimmen. Het is daar veel spannender dan op de grond. Hij draagt ook officiële feestkleding, een gho, soort badjas, met afneembare witte manchetten. Die van hem kunnen wel een sopje gebruiken.
Het is overigens heel leuk om zelf kleding aan te schaffen. Dit wordt zeer gewaardeerd door de festivalbezoekers en je kunt je nog makkelijker bewegen tussen de verschillende groepen, omdat je immers niet opvalt.