Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoornblazer tijdens tshechu

Bumthang,
Bhutan


Een tshechu is een religieus festival, waarbij de Indiase meester Guru Rinpoche wordt geëerd. Er worden gemaskerde dansen opgevoerd door de monniken van het klooster. Daarbij worden ze begeleid door de klanken van trommels, cimbalen en hoorns, en soms door gezang van monniken langs de kant. Een festival duurt vaak een week, maar het mooiste is de derde dag, wanneer de dansen beginnen.
Guru Rinpoche is de belangrijkste heilige in Bhutan. Rond 800 verspreidde hij het Tantrisch boeddhisme (ook wel Vajrayana of Mantrayana) vanuit India over de Himalaya en ook in Bhutan. Hij is de stichter van de Nyingma-school, de oudste stroming binnen het Tibetaans boeddhisme. De opgevoerde kloosterdansen vertellen allemaal de verhalen uit zijn leven. De tshechu’s vinden normaal gesproken plaats rond de 10e dag van de maand volgens de Bhutanese kalender, maar de precieze data veranderen soms nog in aanloop naar een festival toe. Wij moesten een paar dagen wachten op een tshechu, omdat de datum niet gunstig was.
Deze monnik is waarschijnlijk al uitgetreden, want hij draagt de traditionele gho, een gestreepte jas met afneembare witte manchetten. Zijn hoed behoort wel bij de stroming die hij aanhangt.