Gobustan NP

De moddervulkanen in Gobustan NP leveren een bijzonder gezicht op. Onder meer in het Nationaal Park Gobustan hoor en zie je modder omhoog borrelen uit kratertjes die her en der verspreid liggen. Deze bobbelige modderbergen zijn op meer plekken ter wereld te vinden, maar met 300 van de circa 700 exemplaren mag Gobustan NP zich toch wel hét land van de moddervulkanen noemen.

Informatie over Gobustan NP

Beste foto's & tips van Gobustan NP

'492473' door herman m '492473' door herman m

AzerbeidzjanGobustan NP

AzerbeidzjanGobustan NP

Moddervulkanen

herman m

De moddervulkanen in Azerbeidzjan leveren een bijzonder gezicht op. Onder meer in het Nationaal Park Gobustan hoor en zie je modder omhoog borrelen uit kratertjes die her en der verspreid liggen. Deze bobbelige modderbergen zijn op meer plekken ter wereld te vinden, maar met 300 van de circa 700 exemplaren mag Azerbeidzjan zich toch wel hét land van de moddervulkanen noemen. Moddervulkanen kunnen net als gewone vulkanen uitbarsten; hier komt echter geen lava uit de krater, maar een combinatie van gassen en veel modder. Dat de moddervulkanen vooral in Azerbeidzjan voorkomen is geen verrassing: moddervulkanen zijn namelijk vooral ook zichtbare tekenen van olie en gas onder de grond. In zowel Azerbeidzjan als in de rest van het Kaspische Zeegebied worden deze op grote schaal gewonnen.

'494146' door herman m '494146' door herman m

AzerbeidzjanGobustan NP

AzerbeidzjanGobustan NP

Gaval Dash

herman m

In het Nationaal Park Gobustan, niet ver van de Kaspische Zee, bevindt zich een aantal tamboerijnstenen, in de lokale taal ook wel genoemd Gaval Dash. Indien je met stenen hierop slaat wordt een tamboerijnachtig geluid geproduceerd. De Gaval Dash zijn door de eeuwen heen gevormd als gevolg van de combinatie klimaat, olie en gas. Olie en gas zijn in ruime mate voorhanden in dit deel van Azerbeidzjan. Deze schoolkinderen vonden het leuk aan ons een demonstratie te geven, wat een kakofonie aan geluid teweeg bracht.

'220626' door OHardenberg '220626' door OHardenberg

AzerbeidzjanGobustan NP

AzerbeidzjanGobustan NP

IJsland

OHardenberg

IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland IJs in IJsland

Laat kaart zien