Sevanmeer en omgeving

Op het schiereiland Sevanavank in het meer van Sevan staan twee kerkjes. Ooit was dit een echt eiland, dat onbewoond bleef tot aan het einde van de achtste eeuw na Christus. De kerkjes liggen hoog boven het meer en het achterliggend decor wordt gevormd door de Areguniatsbergen. Een prachtig plekje om rond te lopen. Niet zonder reden heeft ook de Armeense president deze omgeving uitgekozen voor zijn vakantiehuis.

Informatie over Sevanmeer en omgeving

Beste foto's & tips van Sevanmeer en omgeving

'328634' door Fransvdg '328634' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude breister

Fransvdg

Ik heb al eens eerder iets verteld over de oude breisters op de begraafplaats van Noratus. Deze dame is een van hen. Jammer dat ik haar levensverhaal niet heb kunnen optekenen. Ik schat haar minstens 70, ze heeft de Sovjet overheersing dus lang meegemaakt. Wat zou ze er allemaal over kunnen vertellen??

'337410' door herman m '337410' door herman m

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Verbanning

herman m

Op het schiereiland Sevanavank in het meer van Sevan staat een tweetal kerkjes. Ooit was dit een echt eiland, dat onbewoond bleef tot aan het einde van de achtste eeuw na Christus. Monniken bouwden toen een kapel met daaromheen diverse cellen. Een klooster werd gesticht in 874 in opdracht van koning Ashot I , de eerste koning van het koninkrijk Bagratid , en zijn dochter Mariam. Het eilandklooster was volgens historici bestemd zowel voor eredienst en bedevaart als een plek van verbanning voor Armeense edelen die in ongenade waren gevallen. De twee kerken die uit die tijd dateren en achtereenvolgens op de foto zijn te zien zijn de Arakelots (Apostelen) en Astvatsatsin (Heilige Moeder van God). De kerkjes liggen hoog boven het meer en het achterliggend decor wordt gevormd door de Areguniatsbergen. Een prachtig plekje om rond te lopen. Niet zonder reden heeft ook de Armeense president deze omgeving uitgekozen voor zijn vakantiehuis, vandaag de dag dus niet bepaald meer een verbanningsoord.

'330793' door Fransvdg '330793' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude spinster

Fransvdg

Op de zelfde begraafplaats waar ik mijn oude breister tegen kwam liep deze ouder spinster. Beide dames probeerden tussen de grafstenen in wat bij te verdienen door hun pannenlappen en sokken te verkopen. Poseren wilden ze ook wel, maar ze waren intussen wel zo door de wol geverfd dat ze daar graag wat kleingeld voor ontvingen. Terecht.

Laat kaart zien