Ontdek Tibet
Het bergachtige Tibet ligt in het westen van China en grenst aan Nepal, India, Bhutan, Sikkim en Myanmar. In het geboorteland van de Dalai Lama zijn de oorspronkelijke Tibetanen tegenwoordig in de minderheid. Tibet heeft zich in 1912 onafhankelijk verklaard van China maar dit werd niet erkend. In 1950 heeft China het gebied bezet en in de periode daarna massa’s Han-Chinezen laten emigreren naar Tibet. Tibetanen beschouwen het land als een onafhankelijke staat die illegaal bezet wordt maar de Chinese regering zegt dat het een onderdeel is van China.
In 1959 is de Dalai Lama gevlucht naar India. Vanaf dit moment zijn er veel Tibetanen omgekomen en is er op cultureel gebied veel verloren gegaan in Tibet. De Culturele revolutie, die in 1966 begon, heeft er ook voor gezorgd dat er veel cultureel erfgoed vernietigd werd. Toen deze periode in 1976 tot een einde kwam, vonden er veel opstanden plaats. In 1989 kwamen de protesten tot een hoogtepunt bij het Tiananmenprotest, die bloedig werden neergeslagen door de Chinese autoriteiten. In hetzelfde jaar krijgt de Dalai Lama de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor de bevrijding van de Tibetanen. In 2008 ontstonden er opnieuw vele opstanden en protesten naar aanleiding van de Olympische Spelen. Nog steeds worden Tibetanen religieus en politiek onderdrukt en worden ze gediscrimineerd.
De Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap moedigen toerisme in Tibet toch aan omdat buitenlanders zo meer over het land te weten komen. Als reiziger is het belangrijk dat je let op de manier waarop je reist en daarmee zoveel mogelijk de Tibetanen steunt. Neem bijvoorbeeld liever een tour met een Tibetaanse gids dan een georganiseerde tour van de overheid. Je kan de Tibetanen ook helpen door bijvoorbeeld bij Tibetaanse hotels te slapen of in authentieke Tibetaanse restaurants en winkeltjes je geld uit te geven.
Ondanks de politieke situatie is Tibet een prachtig land om te bezoeken. Tibet is omgeven door drie hoge bergketens: de Himalaya, de Karakoram en de Kulun. Het land staat bekend om zijn imposante bergen, waaronder de Mount Everest. Deze berg is met zijn 8850 meter de hoogste berg ter wereld en bergbeklimmers betalen veel geld om deze te mogen beklimmen. In het Tibetaans Hoogland is de gemiddelde hoogte wel 4500 meter en Tibet wordt daarom vaak het dak van de wereld genoemd.
Naast de gebergtes in het zuiden vind je er prachtige graslanden, rivieren, meren en valleien. In het noorden is vooral grasland te vinden en het oosten is meer bosrijk. In dit land bevinden zich de laatste nomadenvolkeren ter wereld. Deze volkeren leiden en eenvoudig bestaan en zijn volledig afhankelijk van hun yaks, schapen of geiten. Door het hele land heen kan je de bekende Tibetaanse gebedsvlaggetjes vinden. Deze zijn bedrukt met gebeden en worden bijvoorbeeld opgehangen bij tempels en bergpassen. Het grootste deel van de bevolking hangt het Tibetaans boeddhisme aan.
Het klimaat in Tibet is ontzettend koud doordat het land heel hoog ligt. De winters zijn er droog en zonnig maar extreem koud. De zomers zijn warmer maar wel heel regenachtig.
Sinds 2006 loopt het hoogste treintraject ter wereld naar Lhasa. Bezoek in deze hoofdstad de heilige Jokhang tempel en het Potala paleis.