Tibet reviews

10
Tibet
Koen was hier 15 Mar 2018
Dit blijft ontegensprekelijk mijn mooiste reiservaring ooit. Van de gebaande paden doorheen het woeste Tibetaanse binnenland passeerde ik de hoogste autowegen ter wereld, afgelegen bergdorpen, besneeuwde meren en indrukwekkende kloosters en forten. Tibet is een autonome regio van China en ligt op een groot uitgestrekt plateau dat een gemiddelde hoogte heeft van 4.500m. De hoofdstad Lhasa ligt op 3.650m en dat is het laagste (!) punt van het Tibetaanse grondgebied. Strafste moment: op de hoogste bergpas ter wereld rijden. Lalung La (5.050m). Als je hier uit de wagen stapt, kan je geen 10 meter lopen zonder naar lucht te happen maar de uitzichten zijn waanzinnig! Op een verdienstelijke tweede plaats komt het prachtige zicht vanuit Tibet op de Mt Everest. De hoogste piek ter wereld is goed te zien van op de Friendship Highway, de 'snelweg' die Nepal verbindt met China en dwars door Tibet loopt.
Land
  • Zuivere lucht
  • Vriendelijkste mensen op aarde
  • De vergezichten
  • De aanwezigheid van China (vlaggen, controle)
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Tibet
Kirsten was hier 15 Mar 2018
Mt. Everest, Tibet De ijskoude wind snijd in mijn gezicht. Ik duik nog dieper weg in mijn capuchon en staar naar de weg spattende kiezelstenen onder mijn voeten. Steen, zover mijn blik gaat zie ik grijze, grauwe stenen. Op deze hoogte groeit nog geen grasspriet. Ik beklim de laatste 50m tot de top van het basecamp. Ik acht mijzelf fit maar de ijle lucht geeft een drukkend, brandend gevoel op mijn borst. Nog een paar stappen... Ik duik onder een lijn rood-geel-groen-blauwe prayer flags door, die wapperen in de wind. In deze grauwe omgeving lijken de kleuren nog intenser dan ooit tevoren. Zonnestralen, zo fel dat mijn ogen zich tot spleetjes vormen, raken mijn gezicht. Langzaam wennen mijn ogen aan het felle licht en dan zie ik haar: de Mt. Everest. Ik val stil, de wereld staat stil, zelfs mijn zware ademhaling valt weg in het niets. Mt. Everest torent als een majestueus wezen uit boven haar omgeving. De angstaanjagende brede stenen top, deels met sneeuw bedekt, omgeven door donker grijze wolken die als aasgieren cirkelen boven hun prooi. Adembenemend, in de meest brede zin van het woord. Zelfs vanaf mijn 5400m lijkt de top op 8848m onbeschrijfelijk hoog. In de verte loopt een herder met zijn yaks door de vallei. Een gevoel van warmte heeft zich door mijn hele lichaam verspreid: ik sta op het dak van de wereld, met uitzicht op het hoogste punt ooit gemeten.
Land
  • Unieke reislocatie
  • Bijzondere cultuur
  • Excentriek landschap als nergens anders
  • Meest gelukkige mensen ooit ontmoet
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Tibet Mount Kailash
Graaf was hier 22 Oct 2017
De Mount Kailash is met 6714 meter lang niet de hoogste top van de Himalaya. Maar voor Hindoe’s, Boeddhisten, Jaïnisten en Bön is dit de meest heilige berg ter wereld. Hij mag ook absoluut niet beklommen worden, je kunt alleen de kora (heilige rondgang) om deze berg in 3 dagen lopen. Van deze berg ontspringen 4 belangrijke rivieren, de Indus, Sutlej, Ganges en Brahmaputra, een in iedere windrichting. Overnachten doe je in Darchen bij een van de herbergen met bed & breakfast, eten kun je bij Pectopah, het beste restaurant van het dorp. Vanwege strenge censuur mag je niet alleen naar kloosters in de omgeving wandelen. Even ten zuiden van de Mt. Kailash vind je het heilige Manasarovar meer (4550 m), het hoogstgelegen zoetwatermeer ter wereld, ernaast ligt het ziltige meer van Rakshastal.
Highlight
  • Uniek berggebied, rustig.
  • Chinezen zijn bezig een asfaltweg rond de berg aan te leggen.
  • Ontmoedigingsbeleid van de Chinese Overheid.
Review geplaatst op 2017-10-23 Door Graaf
9
Tibet Himalaya
TanjaN was hier 31 Aug 2016
Tibet is een geweldig land. Wij hebben er 3 weken rond mogen reizen en we zijn diep onder de indruk van de Tibetaanse bevolking. De onderdrukking van de Tibetanen door de Chinese regering is iedere dag voelbaar, zelfs voor ons. Desondanks lijken de Tibetanen onverstoorbaar in het beleven van en in de toewijding aan het boeddhisme. Je ziet aan kleine dingen dat ze hun bezit of geld delen met mensen die het minder hebben. Bijna niemand loopt een bedelaar voorbij zonder iets te geven. En dan heb ik het over de Tibetanen, niet over de vele Chinezen die inmiddels ook in Tibet wonen.... De Tibetanen zijn vriendelijk, nieuwsgierig, lachen veel en proberen contact te leggen terwijl bijna geen van hen Engels spreekt. Zij hebben ons hart gestolen! En de Tibetanen wonen dan ook nog eens in een prachtig land met zijn vlaktes vol met yaks, nomaden, "zevenduizenders", oude kloosters en natuurlijk het historische Potala Paleis. Kortom: een aanrader. Tip: kijk even door de rompslomp vooraf heen. Het aanvragen van een visum is even een gedoe en een onzekere factor. Evenals het kleine risico op het sluiten van de grens van Tibet waardoor je het land niet in komt. Even doorbijten en gaan!!
Regio
  • De Tibetanen
  • De prachtige bergen
  • Tibetaanse hoogvlakte
  • Potala Paleis en kloosters
  • Sensureer jezelf
  • Niet over de huidige Dalai Lama praten
  • Niet over de politiek praten
Review geplaatst op 2016-11-07 Door TanjaN
10
Tibet
LobsangMetok was hier 30 Jun 2016
Ik had het geluk een deel van de provincie Amdo te kunnen bezoeken en te verblijven bij Tibetaanse families. Dit maakte de reis uniek, bijzonder en zeer leerrijk. Ook het feit dat de Tibetanen waarmee ik in contact kwam (karma?) compleet anders denken dan wij Westerlingen, zo goed als niet communiceren over wat er te gebeuren staat en dat bovendien het begrip 'organiseren' een grote onbekende voor hen is, maken dat deze reis onverwacht ook nog eens een grote oefening werd in onvoorwaardelijk aanvaarden. Ik wist zo goed als nooit wat er ging gebeuren, en als ik het al eens wist of dacht het te weten veranderde het toch. De gastvrijheid, vriendelijkheid, respect, vrijgevigheid zijn omgekeerd evenredig aan hun gemis aan organisatie. De sterrenhemel en het ruimtegevoel op de met bloemen en kruiden bezaaide hoogvlakte bij de nomaden zijn niet in woorden te beschrijven. Dagelijks kon ik gezellig met de families genieten van het overheerlijke yakvlees(vers of gedroogd), de melk, de yoghurt, de tsampa. Ook de afgrijselijkste Chinese maaltijd ever, waarin al dan niet in plastiek verpakte artificiële roze en witte gestreepte, naar kunstmatig vlees- of vissmakend, worstjes ronddreven, zal ik nooit vergeten. De serene kloosters, het schrille contrast met de hectische reis er naar toe... de rijstijl van de nomaden kan best vergeleken worden met een kudde yaks die zich verplaatst. Wild, onvoorspelbaar, door alles heenstormend. Amdo, onvoorspelbaar in de breedste zin van het woord...
Land
  • verrassend
  • alles is anders
  • veel ongerepte natuur
  • veilig
  • heel weinig personen spreken Engels
  • internationaal rijbewijs is er niet geldig
  • zo goed als onmogelijk wanneer geen kennis van Tibetaans(Amdo dialect) of Chinees
Review geplaatst op 2016-09-08 Door LobsangMetok
10
Tibet
Mt. Everest, Tibet De ijskoude wind snijd in mijn gezicht. Ik duik nog dieper weg in mijn capuchon en staar naar de weg spattende kiezelstenen onder mijn voeten. Steen, zover mijn blik gaat zie ik grijze, grauwe stenen. Op deze hoogte groeit nog geen grasspriet. Ik beklim de laatste 50m tot de top van het basecamp. Ik acht mijzelf fit maar de ijle lucht geeft een drukkend, brandend gevoel op mijn borst. Nog een paar stappen... Ik duik onder een lijn rood-geel-groen-blauwe prayer flags door, die wapperen in de wind. In deze grauwe omgeving lijken de kleuren nog intenser dan ooit tevoren. Zonnestralen, zo fel dat mijn ogen zich tot spleetjes vormen, raken mijn gezicht. Langzaam wennen mijn ogen aan het felle licht en dan zie ik haar: de Mt. Everest. Ik val stil, de wereld staat stil, zelfs mijn zware ademhaling valt weg in het niets. Mt. Everest torent als een majestueus wezen uit boven haar omgeving. De angstaanjagende brede stenen top, deels met sneeuw bedekt, omgeven door donker grijze wolken die als aasgieren cirkelen boven hun prooi. Adembenemend, in de meest brede zin van het woord. Zelfs vanaf mijn 5400m lijkt de top op 8848m onbeschrijfelijk hoog. In de verte loopt een herder met zijn yaks door de vallei. Een gevoel van warmte heeft zich door mijn hele lichaam verspreid: ik sta op het dak van de wereld, met uitzicht op het hoogste punt ooit gemeten.
Land
  • Unieke reislocatie
  • Bijzondere cultuur
  • Excentriek landschap als nergens anders
  • Meest gelukkige mensen ooit ontmoet
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Tibet
Huff was hier 30 Apr 2016
Het Pabongka klooster ligt in de buurt van Lhasa, hoger in het gebergte. Het is het oudste klooster en je komt er bijna geen toeristen tegen, misschien een paar bedevaarders. Het is een klein klooster en via een smal pad kan je ook naar het Nonnenklooster wandelen. De omgeving is er prachtig en zoals overal zijn de gebedsvlaggen ook aanwezig. Ook passeer je een skyburriël, een plaats waar de Tibetanen hun geliefden weer terug geven aan de natuur d.m.v. de gieren. Deze plaats is niet meer bezichtigen. Je kunt natuurlijk ook helemaal terug naar Lhasa lopen, wat wel een fikse wandeling is.
Land
  • geen toeristen
  • prachtig uitzicht.
  • soms vrij stijl.
Review geplaatst op 2016-09-23 Door Huff
10
Tibet
Huff was hier 30 Apr 2016
Als je van Lhasa naar Gyatse reist, dan heb je wel een lange reisdag , maar het is er een om nooit meer te vergeten. Je passeert er hoge passen , de Kambala pass met het heilige Yandrok meer,een van grote schoonheid, ook de Simila pass van 4200m en de Karola pass van 5000m. Allemaal plaatsen van een geweldige natuurschoon met daarbij besneeuwde bergtoppen en altijd maar weer die gebedsvlaggetjes. Ook zijn er stopplaatsen die ook zeer de moeite waard zijn en zelf kun je er ook de gebedsbriefjes met mantra's de wereld in sturen en natuurlijk ook de vlaggetjes ophangen. Een dag om nooit te vergeten.
Land
  • Zeer mooie natuur.
  • Geweldige vergezichten.
  • Soms geen toerist te bekennen.
  • Op de passen zijn er ook andere toeristen.
  • Op deze hoogte is het koud, trek dan iets war
Review geplaatst op 2016-09-29 Door Huff
10
Tibet
Huff was hier 30 Apr 2016
Het meer is van een prachtige schoonheid en dat komt door de kleur van het water. Het is een stuwmeer en ligt aan de weg als je reist van Lhasa naar Gyantse. Het een plek wat behangen is met gebedsvlaggetjes en waar je niet uitgekeken raakt. Er zijn verschillende uitkijkpunten en waar je ook kijkt , het blijft een pracht om te zien.
Land
  • prachtige natuurschoon.
  • meerdere uitkijkpunten.
  • geen
Review geplaatst op 2016-09-29 Door Huff
9
Tibet Lhasa
Huff was hier 30 Apr 2016
Het Pabongka klooster ligt in de buurt van Lhasa, hoger in het gebergte. Het is het oudste klooster en je komt er bijna geen toeristen tegen, misschien een paar bedevaarders. Het is een klein klooster en via een smal pad kan je ook naar het Nonnenklooster wandelen. De omgeving is er prachtig en zoals overal zijn de gebedsvlaggen ook aanwezig. Ook passeer je een skyburriël, een plaats waar de Tibetanen hun geliefden weer terug geven aan de natuur d.m.v. de gieren. Deze plaats is niet meer bezichtigen. Je kunt natuurlijk ook helemaal terug naar Lhasa lopen, wat wel een fikse wandeling is.
Stad
  • geen toeristen
  • prachtig uitzicht.
  • soms vrij stijl.
Review geplaatst op 2016-09-23 Door Huff
10
Tibet
Dit blijft ontegensprekelijk mijn mooiste reiservaring ooit. Van de gebaande paden doorheen het woeste Tibetaanse binnenland passeerde ik de hoogste autowegen ter wereld, afgelegen bergdorpen, besneeuwde meren en indrukwekkende kloosters en forten. Tibet is een autonome regio van China en ligt op een groot uitgestrekt plateau dat een gemiddelde hoogte heeft van 4.500m. De hoofdstad Lhasa ligt op 3.650m en dat is het laagste (!) punt van het Tibetaanse grondgebied. Strafste moment: op de hoogste bergpas ter wereld rijden. Lalung La (5.050m). Als je hier uit de wagen stapt, kan je geen 10 meter lopen zonder naar lucht te happen maar de uitzichten zijn waanzinnig! Op een verdienstelijke tweede plaats komt het prachtige zicht vanuit Tibet op de Mt Everest. De hoogste piek ter wereld is goed te zien van op de Friendship Highway, de 'snelweg' die Nepal verbindt met China en dwars door Tibet loopt.
Land
  • Zuivere lucht
  • Vriendelijkste mensen op aarde
  • De vergezichten
  • De aanwezigheid van China (vlaggen, controle)
Review geplaatst op 2016-09-21
10
Tibet
sidonius was hier 31 May 2007
Eén van de mooiste trekkings die ik heb gemaakt is de driedaagse trekking langs het Yamdrok Tso, een groot meer in de omgeving van Nagartse, Tibet. Het meer is heilig voor Tibetanen, en wordt ook wel Schorpioenmeer genoemd naar de vorm met verschillende 'armen'. Het water is turquoise, omringd door eeuwig besneeuwde bergen want de gemiddelde hoogte is rond de 4000 meter. De trekking loopt voor het overgrote deel langs het meer, je passeert drie passen van rond de 4400 meter. De uitzichten over het meer zijn fenomenaal, de stilte oorverdovend. Hier kom je geen toeristen tegen. Er zijn geen voorzieningen onderweg, dus kleine tentjes en voedsel mee. Wij liepen een georganiseerde trekking met een kok die voor het eten zorgde en koepeltentjes die werden vervoerd met een busje. Vanwege de hoogte heb je aan je dagrugzak wel genoeg om zelf te sjouwen. NB: Ik was hier in mei 2004, dat kan ik niet aangeven dus heb ik juni 2007 aangevinkt.
Land
  • Adembenemende omgeving
  • Ver weg van gebaande paden
  • Rust en stilte
  • Activiteit
  • Je moet tegen de hoogte kunnen
Review geplaatst op 2017-07-01 Door sidonius