Zo krijgen die muggen jou dit jaar niet te pakken image
Mmackintosh

Zo krijgen die muggen jou dit jaar niet te pakken

Je probeert te slapen, maar hoort gezoem om je oren en hebt overal jeuk. Argh, je wordt gek van de muggen! Het zijn zulke kleine insecten, maar ze kunnen bloedirritant zijn voor lichaam en geest. Wat kun je doen om ze op afstand te houden?

Gebruik DEET

DEET is waarschijnlijk het bekendste en meest gebruikte middel tegen muggen. Het is gemaakt van chemische stoffen die verwerkt worden in de vorm van een lotion of spray. Muggen vermijden de geur van DEET. Hoe hoger de concentratie van DEET is, des te langer de bescherming duurt.

Slik vitamine B-pillen

Wanneer je elke dag een vitamine B-pil slikt, houd je de mug op afstand. De hogere waarde van vitamine B in je bloed zorgt ervoor dat je bloed minder aantrekkelijk ruikt voor de mug.

Smeer lokaal anti-muggenmiddel

Vaak weet de lokale bevolking nog beter hoe jij je het beste kan beschermen tegen de lokale muggen. Vraag daarom als je op reis bent ter plekke advies bij een drogisterij. Het middeltje dat zij jou meegeven helpt waarschijnlijk beter dan de vertrouwde Nederlandse versies.

Bij de drogisterij in Laos kun je middeltjes vinden om je te beschermen tegen lokale muggen. Foto: Columbus Reisreporter petervanderwaal

Laat de ventilator draaien

De mug heeft het niet zo op wind. Wanneer jij je ventilator dus goed laat draaien, houd je de mug wel op afstand.

Gebruik een klamboe

Stop vanaf nu een klamboe in je koffer of backpack! Terwijl jij je schoonheidsslaapje doet is de klamboe de simpelste en effectiefste manier om je te weren tegen muggen. Denk er wel aan dat je de onderkant van je klamboe onder de matras stopt. Op die manier kan er ook geen ander insect stiekem naar binnen kruipen om jou in bed te vergezellen.

Sla citroentjes in

Citronella, citroensap en citroenschillen zijn een stuk natuurlijker dan alle andere goedjes tegen muggen. Hun geur houdt ze op afstand, maar wel minder lang dan chemische middeltjes.

Citroen kan helpen om muggen weg te jagen. Foto: Columbus Reisreporter Silly

Probeer grootmoeders middeltjes

Als je het graag op een authentieke manier aanpakt, ga dan eens op zoektocht naar oma’s weetjes. Wij hebben alvast de volgende anti-muggenmiddeltjes voor je gevonden: azijn, wierook, lavendel, tijgerbalsem, kruidnagel, zakjes water bij de deur, basilicum en knoflook.

Sla bier en walnoten in

Wanneer jij jezelf op een bijzonder aangename manier van muggen wilt ontdoen, dan schijnt het te werken om elke dag wat biertjes te drinken en walnoten te eten. Mocht je toch geen zin hebben in het consumeren van deze producten, dan kun je ze ook gewoon in je omgeving neerzetten. Dit schijnt ook al wonderen te doen.