Wintertip: op pad met de adelaarjagers van Kazachstan image
Lkoedam

Wintertip: op pad met de adelaarjagers van Kazachstan

De adelaar is het nationale symbool van Kazachstan, en nergens zijn ze meer bedreven in het trainen en jagen met de majestueuze roofvogels. Ga zelf op pad met de kampioenen.

In Centraal Azië wordt al duizend jaar met steenarenden gejaagd. Foto: Michael Dehaspe
In Centraal Azië wordt al duizend jaar met steenarenden gejaagd. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


De adelaar is hét nationale symbool van Kazachstan, en het trainen van de roofvogels is een serieuze zaak. Zoals het gezegde wil: 'Er zijn drie dingen die een echte man nodig heeft: een snel paard, een jachthond en een steenarend.' In Centraal Azië wordt al duizend jaar met steenarenden gejaagd – een kunst waarbij niet alleen het resultaat telt, maar ook de gratie van de vogel, en het samenspel met de jachthond en de jager. Tijdens het Sovjetbewind werd de praktijk ontmoedigd, want zogenaamd een bezigheid van 'de elite', maar inmiddels is de traditie in Kazachstan nieuw leven ingeblazen. 



Nationale kampioen



Bayetbay, de nationale kampioen van Kazachstan, begon op zijn twaalfde met trainen. Hoewel het mogelijk is in één seizoen een adelaar af te richten, neemt het vele jaren om tot een echt feilloze verstandhouding te komen. Die relatie is er één voor het leven, dat bij een adelaar een jaar of twintig kan duren. Wat vooral opvalt is de tederheid waarmee Bayetbay zijn vogel hanteert. Het is warm buiten, eigenlijk te warm voor de adelaar, die nieuwe veren kreeg in aanloop naar de winter. Het machtige beest, sterk genoeg om hoefdieren en zelfs wolven te grazen te nemen, wordt na een korte demonstratie weer de schaduw van zijn verblijf gegund.



Jachtseizoen voor adelaars



De beste tijd voor wedstrijden en demonstraties is dan ook de winter, het jachtseizoen. Om meer te weten te komen, bezoek je het Berkutchi musuem in Nura, 160 kilometer van de stad Almaty. In dat dorp wonen maar liefst twintig jagers, die graag hun kunsten aan je vertonen.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)