Reizen in coronatijd: IJsland image
Wies Kerkhof

Reizen in coronatijd: IJsland

Columbus community-expert Wies Kerkhof waagde de gok: ze nam de coronamaatregelen voor lief en ging op vakantie naar IJsland. ‘Door de coronacrisis hadden we het eiland praktisch voor onszelf. De busladingen Chinezen en Amerikanen waren nergens te bekennen. We zagen vooral veel IJslanders, die een rondreis maakten, en een handjevol Europeanen. IJsland is weer even off the beaten track.’

Reizen in coronatijd; Wies en haar man zijn er klaar voor. Foto: Wies Kerkhof

Op 25 juli 2020, de dag van aankomst, waren er 1843 bevestigde coronagevallen. 1823 van die mensen waren hersteld en tien mensen waren gestorven. Het land telde op dat moment nog tien actieve besmettingen. Op basis van die cijfers kon geconcludeerd worden dat IJsland het relatief ‘goed deed’.

Een aantal redenen lagen daaraan ten grondslag. Om te beginnen profiteert het eiland van natuurlijke voordelen. IJsland is een eiland en de toegangswegen zijn beperkt – je komt er alleen met het vliegtuig of per boot. Daarnaast is het land schaars bevolkt, wat gunstig is met het oog op verspreiding. Al voor de eerste besmetting op het eiland was geconstateerd, kondigde de regering aan dat reizigers die naar IJsland toe wilden komen twee weken in quarantaine moeten, tenzij ze zich laten testen. Middels campagnes hamerde de overheid op de noodzaak van handen wassen en het waarborgen van de twee meter afstand. Ook werd er streng contactonderzoek gedaan: 60% van de mensen bij wie het virus was vastgesteld zat daarom al vóór hun testuitslag bekend was in thuisisolatie. Van begin af aan koos men voor plaatselijke lockdowns. Hierdoor konden de autoriteiten de verspreiding snel in kaart brengen. Dat was voor hen vrij eenvoudig, omdat iedereen in IJsland elkaar kent. Door deze maatregelen konden basisscholen openblijven. Net als restaurants.

Op veel plekken in de open, IJslandse natuur is het niet zo moeilijk om 2 meter afstand van elkaar te houden. Foto: Wies Kerkhof

Hoe bereid je je voor op je reis naar IJsland?

- Gezondheidsverklaring 72 uur voor vertrek vul je een uitgebreide gezondheidsverklaring [https://visit.covid.is/] in. De vragen hebben betrekking op je gezondheid, klachten en contacten. Verder vul je je reisgegevens in en de adressen van de hotels waar je verblijft.

- Coronatest Aan het eind van de vragenlijst tref je betaalinformatie aan, waarmee je kunt betalen voor een test. Dit is aan te raden, omdat het goedkoper is dan het bedrag dat je na aankomst zou moeten betalen.

- Kosten voor de coronatest Als je aankomt kun je ervoor kiezen om je te laten testen (ca € 100 p.p.) of om twee weken in quarantaine te gaan. De meesten kiezen voor de test. Na betaling ontvang je een QR-code. Bewaar deze goed, want die heb je later nog nodig.

- App Als je vóór je reis de Ranking C-19-app installeert, ontvang je tijdens je verblijf belangrijke overheidsberichten omtrent de coronasituatie. Heb je de app nog niet gedownload? Dan zal het douanepersoneel je er alsnog op wijzen. De app deelt ook je locatie.

- Het testen zelf De test wordt afgenomen in hokjes op het vliegveld, op vertoon van de QR-code die je na de betaling hebt gekregen. In die hokjes word je opgewacht door vriendelijke medewerkers in groene schorten. Zij doen met behulp van een wattenstaafje een mond- en neusswap. Tijdens het wachten hoor je af en toe een ongemakkelijke kreet. De rij voor de hokjes is niet lang. Houd tijdens het wachten rekening met de twee meter afstand.

- De uitslag Je krijgt van de medewerkers extra informatie mee over de coronasituatie in IJsland. De testresultaten worden binnen 24 uur via WhatsApp of mail naar je opgestuurd. Tot die tijd moet je je gedeisd houden. Je mag wel dingen ondernemen, maar moet drukke plekken vermijden. Is de uitslag negatief? Dan ben je vrij om verder te reizen. Is de uitslag positief? Dan ben je verplicht om twee weken in quarantaine te gaan. Als het niet mogelijk is om onderdak te regelen voor twee weken, zal de overheid een plek toewijzen. Het inchecken in de hotels in de buurt van het vliegveld verloopt veelal contactloos. Wies en haar man ontvingen het verlossende berichtje op 26 juli: 'You have not been diagnosed with COVID-19'. Via diezelfde app konden ze aflezen dat geen enkele reiziger die bij hen in het vliegtuig zat corona had. 

Wat kun je verwachten tijdens het reizen door IJsland?

Op 30 juli kondigde de IJslandse overheid een extra set aan maatregelen aan. Vanaf die datum gelden de volgende regels:

- Restaurants dienen meer afstand te creëren tussen de verschillende tafels.

- In hotels dien je een reservering te maken voor het ontbijt en diner.

- In hotels dien je een wegwerphandschoen te dragen voor het gebruik van opscheplepels tijdens het lopend buffet.

- Etablissementen dienen de coronarichtlijnen in het zicht te plaatsen.

- Het is verboden om bij elkaar te zijn in grote groepen.

- Het personeel van supermarkten, restaurants, bars en andere drukke plekken dient een mondkapje te dragen.

Terwijl het vliegtuig over IJsland heen scheert, weten Wies en haar man wat hen te wachten staat: een grondige check en een coronatest bij aankomst. Foto: Wies Kerkhof

Hoe ervoer Wies haar reis door IJsland? 

Wies: ‘Als reizigers hadden we weinig last van de maatregelen. Slechts één keer kwamen we voor een gesloten deur van een hotel te staan. Gelukkig hing er een briefje op de deur waarop stond dat we een gratis upgrade kregen naar het mooiere en nieuwere hotel ernaast. Wel aten we soms later dan gepland of ontbeten we juist vroeger. De supermarkten waren gewoon geopend, net als de bezienswaardigheden, zoals watervallen. Op sommige plekken waren hooguit de toiletten gesloten. Tijdens een walvistocht waren we verplicht om een mondkapje te dragen. De impact van de maatregelen viel voor ons dus alleszins mee.’

Wat is er in de tussentijd veranderd?

Vanwege de angst voor een 'false negative' testuitslag, is het voor reizigers vanaf 19 augustus verplicht om na vijf à zes dagen een tweede coronatest te ondergaan. Tot die tijd, dus tot de tweede testuitslag binnen is, ben je verplicht om in quarantaine te gaan. Doe je dit niet? Dan kun je een boete van tussen de € 334 en € 1670 per persoon verwachten. De extra test is gratis en kan worden afgenomen in ‘health services’ door het hele land. Let op: de kleurcode voor IJsland is op 19 augustus aangepast van ‘geel’ (veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als je vanuit IJsland terugkomt in Nederland hoef je níét in thuisquarantaine te gaan. Kijk voor meer informatie over reizen door IJsland op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizen is uiteraard op eigen risico.

Interesse in meer verhalen van reizigers in het buitenland tijdens de pandemie? Luister naar onze podcastaflevering hierover.

Maak kennis met onze Columbus community-experts.