Goed voorbereid op reis: zo vlieg je relaxed met kinderen image
Unsplash .

Goed voorbereid op reis: zo vlieg je relaxed met kinderen

Reizen met kinderen is een nieuwe tak van sport. Je bent niet langer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar óók voor anderen. Dit zijn de tips & tricks die je moet weten als je met je kinderen gaat vliegen. 

1. Wees flexibel qua bestemming

Staar je niet blind op een bepaalde reisbestemming en laat je leiden door aanbiedingen. Tijdens de Werelddeal Weken biedt KLM bijvoorbeeld hoge kortingen. Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Het loont zich ook om je aan te melden voor de nieuwbrieven van vliegdealsites als vakantiepiraten.nl en secretflying.com

2. Vlieg niet overdag

Boek als het even kan een nachtvlucht. De kans is groot dat je kinderen vijf à zes uur slapen, waardoor die lange vlucht een stuk sneller lijkt te verlopen. Zeker wanneer ze nog te jong zijn om films te kijken of games te spelen.

3. Geef eerst je kids eten

Vraag aan kindermaaltijd aan in het vliegtuig. Kindermaaltijden worden net wat eerder geserveerd. Zo kun je eerst je kinderen helpen met eten en daarna pas zelf eten.

4. Zorg voor een fijne slaapplek voor je kind

Regel een baby basket voor jonge kinderen. Dit is een comfortabele slaapmand die je aan de wand kunt bevestigen. Is je kind (bijna) twee en te oud voor een slaapmand, maar te jong voor een eigen stoel? Overweeg dan alsnog om een extra stoel naast je te reserveren. Je betaalt uiteraard extra. Maar het kan het waard zijn. Zeker tijdens een lange vlucht.

5. Voorkom oorpijn bij kinderen

Plan het voeden zo in dat ze drinken tijdens het opstijgen en landen. Door het drinken mindert de pijn in de oortjes en zijn ze afgeleid. Zorg ervoor dat je de flesvoeding al voor vertrek klaar hebt gemaakt.

6. Stippel zelf je vluchten uit

Mix en match enkele vluchten en verschillende airlines. Websites als skyscanner.nl en cheaptickets.nl zijn goede beginpunten. Wist je trouwens dat de prijs voor een en dezelfde vlucht vaak goedkoper uitvalt op cheaptickets.be en cheaptickets.de? Maak respectievelijk gebruik van de opties ‘Multi-stad’ en ‘Meerdere bestemmingen’ om een (gratis) extra stedentrip in te lassen. Sommige airlines bieden stopoverprogramma’s aan, waarmee je je tussenstop gratis kunt verlengen tot een volwaardige citytrip. Een goed voorbeeld is icelandair.com/nl-nl/vluchten/stopover

7. Boek een pakketreis

Overweeg een pakketreis. Een pakketreis kan goedkoper zijn dan losse vliegtickets. Deze optie is vooral aantrekkelijk als het aankomt op kleine landen of regio’s met één vaste uitvalsbasis. Kijk ook eens naar Duitse aanbieders van pakketreizen, zoals ab-in-den-urlaub.de Zij zijn soms honderden euro’s goedkoper dan hun Nederlandse concurrent.

8. Weet welke korting je voor je kind kunt krijgen

Profiteer van kinderkorting. Baby’s vliegen (zo goed als) gratis mee. Voor kinderen van twee jaar is een eigen stoel verplicht. Een aantal airlines biedt een bescheiden kinderkorting op de ticketprijs aan voor kinderen van twee tot elf jaar. KLM verrekent de korting automatisch. Deze is afhankelijk van de route. Brussels Airlines geeft tot twintig procent korting op Europese en 33 procent korting op intercontinentale vluchten. Bij Lufthansa bedraagt het kindertarief 75 procent van de prijs voor volwassenen; bij Emirates en Etihad bedraagt die korting vijftig procent.

Op onze themapagina over reizen met kinderen hebben wij nog veel meer informatie over familiereizen en praktische tips voor je verzameld >>