West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pinguinkolonie Betty's Bay

West Kaap,
Zuid-Afrika


Een goed alternatief voor de drukke pinguinkolonie in Simon's Town zijn de pinguins in Betty's Bay. De jackass of African pinguin heeft hier een mooi plekje gevonden. Het ligt aan de weg van Kaapstad naar Hermanus. Je ziet er veel minder mensen en het entreebedrag is te verwaarlozen, dit wordt gebruikt om het terrein een beetje bij te houden. Ter hoogte van Stoney Point is het aantal pinguins in het afgelopen jaar van enkele honderden gestegen naar enkele duizenden.
Officieel werden er in april 2008 310 Afrikaanse pinguins geteld terwijl het er in 2009 over de 3.000 waren. Dit komt waarschijnlijk door de grote hoeveelheid voedsel, zoals ansjovis.
Het kan ook zijn dat de dieren gekozen hebben voor Stoney Point om te ruiven. Het is een fase waarin de jonge dieren hun pels verliezen en dit vindt plaats tussen november en januari.
Stoney Point is de enige van de drie plaatsen waar de Afrikaanse pinguins aan land komen als kolonie in Zuid-Afrika. De andere twee zijn Boulders Beach in Simons Town en een kleinere kolonie in De Hoop Natuurreservaat
Het leuke van Betty's Bay is dat je heel dichtbij kunt komen, je loopt over houten vlonders en toen wij er waren, zaten er een aantal te broeden. (maart 2010)
Je ziet er ook veel klipdassies en aalscholvers.
Wij vonden het een leuke plek om een tijdje rond te kijken, die wachelende pinguins blijven leuk om te zien!