Oudtshoorn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nog niet helemaal uitgeslapen

Oudtshoorn,
Zuid-Afrika


Stokstaartjes behoren tot de zoganaamde 'shy five'. De anderen die in dit rijtje thuishoren zijn het aardvarken, aardwolf, grootoorvos en het stekelvarken. De kans dat je een van deze diersoorten op je gemakje dichtbij gade kan slaan is daarom niet zo groot.
Nabij Oudshoorn leven diverse groepen stokstaartjes. Een paar biologen is lang geleden gestart om hier onderzoek naar te doen, wat erin geresulteerd heeft dat een aantal families gewend zijn geraakt aan menselijk bezoek. Inmiddels is het ook voor derden mogelijk om dicht bij de stokstaartjes te komen die ze voor hun onderzoek regelmatig blijven volgen. De stokstaartjes komen in de regel alleen uit hun hol (gangenstelsel) bij zonnig weer en aangename temperaturen.
In een groepje van ca. 8 mensen vertrek je, uitgerust met stoeltje en camera, voor zonsopkomst naar het hol waar je zonder geluid te maken gaat zitten. En dan is het wachten tot de zon opkomt en de leider als eerste boven komt kijken. Zodra hij de kust veilig acht, komt de rest naar buiten.
Overigens kwam een tijd geleden bij een van de groepen een kink in de kabel toen de toenmalige leider van de groep ten prooi was gevallen aan een roofvogel. Er kwam een nieuwe leider van buiten de bestaande groep - die nog niet gewend was aan de onderzoekers en fotografen en een tijd lang zag hij de mensen rond het hol als onheil en sommeerde de rest om binnen te blijven. Uiteindelijk zag de rest het gevaar vanzelfsprekend niet en negeerde na een aantal weken de waarschuwingen van de nieuwe leider - met als gevolg dat de leider mokkende geluiden maakte vanuit het hol en de rest vrolijk buiten rondliep.