Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuidelijke Neushoornvogel Kruger NP

Krugerpark,
Zuid-Afrika


Deze zuidelijke neushoornvogel ( Southern Ground-Hornbill) zagen we in het Kruger NP.
De zuidelijke neushoornvogel is een van de zes grote vogels van het Krugerpark en is geclassificeerd als een bedreigde soort. Dit is de reden waarom het Kruger National Park (KNP) in samenwerking met de Endangered Wildlife Trust (EWT) de zuidelijke neushoornvogelpopulatie van Kruger heeft onderzocht .
Net als een aantal vogels legt de zuidelijke neushoornvogel elk jaar twee eieren, maar alleen de eerste krijgt de kans om het nest te verlaten. Het vrouwtje legt twee eieren met een tussenpoos van een paar dagen, als een soort verzekeringspolis. Het eerste kuiken komt ongeveer drie dagen voor het tweede uit en heeft dus een voordeel. Als het tweede kuiken uitkomt, verslaat het eerste kuiken het tweede en voorkomt het van het krijgen van voedsel.
Het EWT geeft sommige van deze tweede kuikens een tweede kans op leven. Zij verwijderen slechts zes tweede kuikens per jaar uit geselecteerde nesten. Deze kuikens worden ofwel naar Loskop Dam of Johannesburg Zoo getransporteerd. Ze worden gevoed met behulp van poppen, zodat de kuikens niet aan de mens wennen, zodat ze op een dag kunnen terugkeren naar Het doel is dat de kuikens groepen vormen en deze groepen zullen opnieuw worden vrijgelaten in de gebieden die ze ooit bezochten, waardoor de bestaande zuidelijke neushoorn vogelpopulaties worden uitgebreid