Kalahari woestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kalahari woestijn image
Kalahari woestijn image Kalahari woestijn image

Kgalagadi Transfrontier Park (2) van Nossob tot Bitterpan Wilderness Camp

Kalahari woestijn
Zuid-Afrika
WKerkhof

Kgalagadi Transfrontier Park (2) van Nossob tot Bitterpan Wilderness Camp

Na twee overnachtingen in Kieliekrankie rijden pakken we onze spullen en rijden door naar het volgende camp, Nossob camp.

Onderweg zien we vooral weer veel springbokken, gnoes en vogels. We hopen nu toch echt stiekem op wat meer…
Een paar kilometer voor Nossob staan er twee auto's stil. Meestal betekend dit: Wildlife! Maar na lang turen, zien we nog steeds niks. dan toch maar even vragen. Volgens de super vriendelijke Zuid-Afrikanen ligt er een mannetjes leeuw in het hoge gras, alleen na alle aanwijzigingen kunnen wij nog steeds niks zien. Dan maar wachten denken wij, hij staat vanzelf een keer op en wij hebben tijd genoeg. Na ongeveer een half uur wachten, ja hoor ons geduld wordt beloond. Er staat een prachtig mannetje op, laat zich gelukkig ook even fotograferen voordat hij weer neerploft in het hoge gras en weer aan ons zicht is onttrokken. De eerste leeuw is gezien, dat geeft weer hoop voor de volgende dagen.

NOSSOB REST CAMP
Dit camp is wat groter, en heeft ook weer wat meer faciliteiten. Het is echt een basis camp, je hebt hier verschillende huisjes en een grote campingplaats, alle samen omheind. De huisjes zijn redelijk eenvoudig, maar ook hier weer is alles aanwezig om zelf je maaltijd te bereiden. De huisjes en de restcamp zien er allemaal wat ouder stoffiger uit. Je kijkt op de verschillende huisjes op het camp. Wel kun je hier tanken en de nodige boodschappen doen.
Er is een hide-out met uitzicht op een waterhole. Omdat dit camp groter en dus drukker is,is het hier ook redelijk vol, helaas…

Nossob zelf is dus niet heel bijzonder, maar wat wel bijzonder is, is dat je hier een night-drive kan maken. Als alle toeristen netjes binnen de grenzen van het restcamp blijven gaan wij er met een gids op uit om nachtelijke activiteiten te spotten. Met een groot zoeklicht, zoeken we naar oplichtende oogjes in het donker. Na de gebruikelijke herten zien we een Afrikaanse Oehoe, maar ook een overstekend stelletje leeuwen. Na rustig voor onze auto te zijn doorgelopen, paren de twee in de struiken langs de weg en ploffen vervolgens neer om even bij te komen. Heel bijzonder om dit in het pikkedonker te mogen zien. Om ons heen horen we meer geritsel en leeuwen geluiden. De gids wordt helaas een beetje bang omdat we ze niet kunnen zien (en zij ons waarschijnlijk wel) en besluit terug te gaan naar ons restcamp. Jammer, maar waarschijnlijk heeft hij meer ervaring in de bush dan ons, dus we nemen aan dat dit een verstandige beslissing is. Maar als het aan ons zou liggen… Wij zouden hier nog vele uurtje kunnen doorbrengen.

Na een overnachting halen we onze speciale permits op om richting Bitterpan Wilderness Camp te rijden. Deze prachtige weg is is een echte 4x4 trail waar rijden maar in een richting mogelijk is. De zanderige weg is heeft een prachtige Kalahari-rode kleur, is bochtig en heeft verschillende uitdagende steile hellingen. Rijden is hier echt geweldig! Heel veel wildlife zien we onderweg niet op wat oryxen en steenbokjes na, maar dat is hier ook geen gemis. De weg alleen is zeer de moeite waard!

BITTERPAN WILDERNESS CAMP
Bitterpan wilderness camp heeft 4 tenten met houten dak en 1 huisje voor de care-taker. De tenten zijn klein, twee 1-perssons bedden met daar tussen een gang om van binnen naar buiten te gaan. Aan de achterkant van de tent is een klein terras op palen en een plaats om een vuurtje te maken of te barbecuen. Koken doe je in de gemeenschappelijke keuken, hier is alles dubbel aanwezig zodat je bij volle bezetting van het camp genoeg ruimte hebt om je maaltijd te kunnen bereiden. Ook staat er een grote eettafel, zodat wanneer je dit wenst ook binnen je maaltijd kunt nuttigen.
Aan de voorkant van je tent is een loopbrug met aan de overkant van de tent een privé douche en toilet. Heel mooi, maar niet zo handig als je naar het toilet moet in het midden van de nacht.
De 4 tenten staan op een rij en hebben een prachtig uitzicht op bittepan, een kale, ronde zout? vlakte en een waterhole.
Het uitzicht is er weer eentje om nooit te vergeten!

Met zoeklicht en verrekijker zitten we 's avonds gereed om al het moois wat komt drinken in de waterhole voor onze tent te bewonderen. Als het al geruime tijd donker is zien we een bruine hyena, maar die is al snel weer weg.
We zijn moe en willen de volgende ochtend natuurlijk weer vroeg de omgeving gaan verkennen, dus maar vroeg ons bedje in. Als we allebei goed en wel liggen blijkt er een vleermuis onze tent te hebben uitgekozen om wat rondjes te vliegen…. Dus tent maar weer open, afwachten en hopen dat het beestje snel de weg naar buiten weet te vinden. Gelukkig na een paar minuten kunnen we rustig gaan slapen. Of… midden in de nacht worden we een paar keer wakker van het brullen van een leeuw. Deze lijkt wel erg dichtbij, maar met zoeklicht kunnen we helaas niks vinden (naar buiten gaan durf je natuurlijk niet, maar vanuit de tent is het moeilijk het hele gebied af te speuren)

Na een slechte nachtrust (wat we helemaal niet erg vonden) staan we vroeg op en zien de bruine hyena nu weer bij de waterhole. Heel bijzonder om dit beest te mogen zien. Snel eten we een boterham en gaan op zoek naar de leeuw die we vannacht hebben gehoord. Als we naar de auto lopen zien we verse sporen langs de huisjes afgaan, dus dit beloofd veel goeds. Zodra de zon op is zitten we in de auto en proberen we de sporen te volgen. Helaas na een uur rijden is het spoor verdwenen en hebben we de nachtbraker niet gezien.
Om en rond Bitterpan zien we niet zoveel wil. Een paar oryxen, steenbokjes en wat vogels.

Dit is echt the place to be. De weg er naar toe is geweldig, het ligt helemaal afgelegen, en heeft echt een wildernis gevoel! Een must-do in Kgalagadi

Foto's

Image Title Image Title
d5818.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
d5818.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
d5818.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
a6048.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
2ebe9.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
d5818.jpg
WKerkhof

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Kgalagadi Transfrontier Park (2) van Nossob tot Bitterpan Wilderness Camp "

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 21 Oct 2014 | 05:16:42

  Mooie blog en prachtige foto's erbij.

  Bericht aangepast op 08:13:56
 • profile image comment
  Door Chateau• geplaatst op 22 Nov 2014 | 13:35:37

  De foto's erbij zeggen al genoeg......

  Bericht aangepast op 08:12:06