763m onder de grond! Bezoek aan diamantmijn.

Het plaatsje Cullinan staat bekend om de vondst van de Cullinandiamant (o.a. verwerkt in de Britse kroonjuwelen) Na die vondst is [url="http://www.gauteng.net/attractions/entry/cullinan_diamond_mine/" target="_blank"]de diamantmijn[/url] er ontstaan. Aanvankelijk een open pit, maar nu ondergronds. Je kunt er kiezen uit verschillende rondleidingen. Wij hebben gekozen voor de [url="http://www.diamondtourscullinan.co.za/" target="_blank"]ondergrondse tour.[/url]
Een heus dieptepunt tijdens onze reis (letterlijk dan) 763m onder de grond.
Het is de enige werkende diamantmijn ter wereld waar er bezoek mogelijk is. Meestal is de omgeving hermetisch afgesloten. Ik vond het ontzettend interessant. De oude mijntorens, (maar met moderne veilige liften). Er moet 100.000kilo grond verzet worden voor 8 gr. diamant. (= 40karaat). We krijgen veiligheidsinstructies en krijgen de outfit aan van een mijnwerker: ketelpak, veiligheidsschoenen, helm, en reddingsdoos. We dalen af, we lopen door de mijngangen, zien hoe de mijnwagentjes worden volgeladen en vervolgens weer geleegd worden. De luchtverversing is er prima. De gids heeft een erg goed verhaal. Er is helaas geen diamant voor mijn voeten komen rollen....dan had ik 10% van de waarde mogen behouden....
De mijnkrater is van bovenaf te bewonderen. De beroemde krater The Big Hole in Kimberly is de grootste met de hand gegraven. Deze krater is groter, maar mechanisch gegraven.

Hier in Cullinan is alles heel gemoedelijk, de rondleiding erg goed georganiseerd met alle bijbehorende veiligheidseisen.
Het stadje heeft zich de laatste 10 jaar op de kaart gezet. Het victoriaanse stadje heeft leuke authentieke huisjes waarin nu een aantal kunst en kitchwinkeltjes en restaurants zijn gevestigd. Probeer de griek: As Greek As it gets.... Heerlijk gegeten.
Cullinan, een erg leuke tussenstop op weg naar de Panoramaroute. Keuze genoeg aan accommodaties. Interressante geschiedenis.
Of gewoon vanuit Pretoria, want het ligt er maar een half uur rijden vandaan. De ondergrondse tour begint om al om 08.00uur en duurt dik 4 uur. Deze kost 35 euro maar is inclusief de bovengrondse tour Kortere bovengrondse tours zijn ook mogelijk.
http://www.diamondtourscullinan.co.za/

Laat kaart zien

Advertorial
Laat je inspireren door een van onze reisspecialisten

Info over deze tip

Deze reisreporter heet Jan10e
Deze foto is gemaakt in Zuid-Afrika
De bestemming is Gauteng
Geplaatst op 15 Apr 2014
De gekozen categorie is Activiteit of excursie

De beste foto's en tips


2 reactie(s) bij "763m onder de grond! Bezoek aan diamantmijn."

  • profile image comment
    Door Bowral • geplaatst op 15 May 2014 | 10:40:19

    Prima, zeer uitgebreid beschreven tip!

  • profile image comment
    Door Moonrise • geplaatst op 16 Apr 2014 | 15:18:03

    Ik heb het al een paar keer op mijn planning gezet maar ben er nooit geraakt. Bedankt voor de tip, ik moet het toch weer eens op mijn planning zetten en er dit keer wel degelijk naartoe gaan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.


Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50