Gauteng reisblogs

Wieg van de mensheid

Jan10e was er (tot 09 feb 2011) Gepost op 14 mrt 114 reacties

Als reisreporter geinterresseerd in waar al die mooie mensen die we zo graag fotograferen van afstammen??? Verlegen om een uitje in de buurt van Johannesburg? Een halve dag even niets te doen in Johannesburg? Ga naar ‘De wieg van de Mensheid’. Cradle of Humankind.
Op een dik uur rijden van Johannesburg (of Pretoria) ligt Cradle of Humankind. Tenminste, zo heette het voorheen. Nu staat het bezoekerscentrum (ook hotel/conferentie/restaurant) op de kaarten en borden ook vermeld als Maropeng. Het gebied ten westen van Johannesburg (je kunt er ook langsrijden op weg naar bv. Pilanusberg NR ) is een World Heritage Site vanwege het feit dat hier zo’n duizend, meerdere miljoen jaar oude fossielen zijn gevonden van ‘Australopithecus’. Een beroemd 3 miljoen jaar oud fossiel van een Australopithecus Africanus is de schedel van ene ‘Mrs. Ples’ (de gids verteld later dat dit een Mr. Ples bleek te zijn en nog een jongen was) dat in de nabijgelegen Sterkfontein grot is ontdekt. Op dit moment zijn er bij deze grot nog steeds opgravingen gaande. Men is nu bezig met het fossiel dat men ‘Little Foot’ heeft genoemd. Het is een compleet skelet van een Australopithecus.
De rit er naar toe is als je eenmaal uit JHB bent vooral ‘farmland’. Wij hebben eerst een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum. Na de auto te hebben geparkeerd is er eerst nog een soort ‘voorplein’/marktplaats met toiletten, fastfoodrestaurant met koude drankjes en snoeperijen. De werkelijke entree ligt in het Tumulus gebouw. Dit unieke gebouw is ‘verstopt’ in een massieve ‘grafberg’. Pas als je eruit komt en er omheen loopt zie je dat de architecten niet alles onder de grond hebben verborgen. Ook is er nog een soort van amfitheater .
In het bezoekerscentrum ervaar je het begin van de wereld, de geschiedenis van de mensheid en de toekomst van de aarde. Dit alles door er ‘doorheen te lopen’ en je ogen en oren de kost te geven. De elementen Vuur, Water, Aarde en Lucht zijn vertegenwoordigt in het gebouw zelf, maar zijn ook in de tentoonstelling opgenomen. Het is ook interactief. Voor kinderen is de ondergrondse boottocht een leuke attractie. Ik vind alles best professioneel opgezet en ingevuld. Natuurlijk zijn er overal ter wereld mogelijkheden om fossielen van onze ‘voorouders’ te bekijken, maar dit is direct de plek waar ze ook geleefd hebben en waar ze gebruiksvoorwerpen hebben gemaakt uit het gesteente in deze omgeving. De prijs van een entreeticket is niet mis (190 rand voor combi ticket met de grot), vandaar misschien ook dat er weinig locale bezoekers zijn. Later bij de Sterkfonteingrot ( entree ligt 10 min. rijden van het bezoekerscenrum) was dit anders: schoolklassen die al schreeuwende een frietje aan het eten waren… (ook hier een tentoonstelling met meer van hetzelfde als in het bezoekerscentrum voor als je dat overslaat….) Voor internationale bezoekers staat deze ‘attractie’ niet hoog op het lijstje (tenminste niet op de dag dat wij er waren). Bezoek aan de grot is om het half uur met een gids… dus het kan zijn dat er even gewacht moet worden. In de grot nogal donker en glibberig. Stel je geen mooie druipsteengrotten voor… De gids probeert er wel iets van te maken en ach het feit dat het miljoenen jaren oud is… De combi met het bezoekerscentrum is best leuk. De omgeving is ook al prachtig om doorheen te lopen. Je bent totaal net 30min. onder de grond… en soms moet je toch klimmen, op je hurken of zelfs kruipen en wat klauteren. Stevige schoenen zullen je bezoek vergemakkelijken. Wij vertrokken pas om 10.30 uur vanuit Johannesburg… zaten om 15.30 aan de lunch… Er is een betere dagindeling mogelijk natuurlijk.
Het is niet echt een must, maar als je belangstelling uitgaat naar botjes en fossielen van mensachtigen… je zult je er niet vervelen. Hier is de mensheid geboren!
www.maropeng.co.za

Jan10e Positie 54 (35359 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2126 Blogs: 61 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
de versiering van een wand van het bezoekerscentrum
blogfoto nr. 2
Het uitzicht vanaf het terras als je klaar bent met de bezichtiging
blogfoto nr. 3
In de sterkfontein grot. De gids maakt er wel een mooi verhaal bij.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Lichtshow Burj Khalifa
8 4
Gepost op 30 juli
Verenigde Arabische Emiraten Burj Khalifa
Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai
8 4
Gepost op 20 april
Zuid-Afrika Kaapstad
Roadtrip Kust Noordkaap 2
8 1
Gepost op 06 april
Zuid-Afrika Noord Kaap

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Apart iets. Mooi beschreven

tigoswol

Door: tigoswol • Geplaatst op

Dit spreekt mij nu direct niet zo aan maar je weet het leuk te vertellen.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Een hele grote tip ban iets dat indruk op je heeft gemaakt zo te lezen.

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Lijkt me wel een apart gebeuren<jantien!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.