Zimbabwe Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Behang van geld

Gepubliceerd: 01 jun 2009
1

Miljonair zijn, dat wil toch iedereen? De interesse in Zimbabwaanse biljetten met meerdere nullen is het afgelopen jaar hard gestegen. Om een rijk gevoel te krijgen, zijn er mensen die de biljetten als behang gebruiken.

De regering van Zimbabwe heeft besloten de Zimbabwaanse dollar vrij te geven. Op deze manier moet de handel op de zwarte markt tegen worden gegaan. Op de zwarte markt ligt de wisselkoers hoger. Een Amerikaanse dollar staat gelijk aan honderd miljoen Zimbabwaanse dollars. De regereing hoopt dat de wisselkoers een positief effect zal hebben op de samenleving in dit land. Door de inflatie is 80% van de bevolking werkloos en zeven miljoen inwoners hebben dringend voedselhulp nodig.

Weinig waarde
Door deze inflatie, die volgens officiële cijfers 231 miljoen procent per jaar bedraagt, is de populariteit van de Zimbabwaanse biljet buiten Zimbabwe meer waard dan in het land zelf. Op de veilingsite Ebay worden de zogenaamde Zimdollars vaak voor tientallen dollars verkocht. De biljetten zijn vooral populair vanwege de hoeveelheid nullen die erop staan. Er bestaat zelfs een biljet van 100 miljard Zimdollar - met maar liefst elf nullen. In het land zelf kan men er weinig voor kopen, maar in Amerika en Europa is men bereid € 20,- voor op tafel te leggen. Vaak worden de Zimbabwaanse briefjes door Westerlingen gebruikt als rijk gekleurd behang of om kinderen een leuk speeltje te geven.

Buitenlandse valuta
In Zimbabwe zelf is twee maanden terug weer een nieuw initiatief ontplooid in een poging de economie op te lappen. Zimbabwanen mogen voortaan naast de Zimbabwaanse dollar legaal buitenlandse valuta gebruiken. Het gebruik van de Zuid-Afrikaanse Rand, de Amerikaanse dollar, de Botswaanse Pula, de Euro en de Britse Pond Sterling is nu officieel toegestaan. Staatsbedrijven als ziekenhuizen en universiteiten zullen hun rekeningen voortaan in Amerikaanse dollars uitschrijven.

Bron: Oneworld

Foto door mireille.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Zimbabwe artikelen
Reisnieuws
Olifant plet jager. 'Deze loser krijgt verdiende loon!'

22 mei 2017, In editie 64 schreven we uitgebreid over de jacht op wilde dieren en de olifantensterfte. Hoewel het meestal de dieren zijn die het onderspit delven, loopt het ook voor de jagers niet altijd even goed af.

1
Reisnieuws
Wauw: 's werelds mooiste watervallen

22 aug 2016, Onze wereld herbergt veel adembenemende watervallen. Ze zijn er in alle soorten, maten en op verschillende bestemmingen. Maar welke waterspektakels moeten echt op je bucketlist? Het is een lastig keuze. Columbus helpt je graag en zet er alvast 8 v...

0
Reisnieuws
Zimbabwe - In de schaduw van de baobabs

23 dec 2015, De Victoria Falls, de breedste waterval van Afrika, is de juweel in de kroon van Zimbabwe en een razend populaire toeristenattractie. Maar daarbuiten is het land één grote lappendeken van wildparken en natuurgebieden waar je nauwelijks andere re...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Heeeej leuk dat ik mijn foto zie, ik zie het nu pas! verhaal is natuurlijk minder goed.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.