Luangwa NP Zuid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Afrikaanse Wilde Honden in South Luangwa, Zambia

Luangwa NP Zuid,
Zambia


In het South Luangwa NP in Zambia zagen we deze om een bush meat vechtende wilde honden, onduidelijk was of deze roedel wilde honden zelf op dit dier gejaagd hadden, omdat het om een vrijwel compleet dier ging is dat wel waarschijnlijk.
De Afrikaanse wilde hond ook bekend als geschilderde wolven, is een ongrijpbare en bedreigde diersoort die in slechts zes landen in Afrika voorkomt. Zambia heeft een groeiende bevolking in de nationale parken South Luangwa en Kafue. Er wordt nu geschat dat de Luangwa-vallei de grootste populatie wilde honden van heel Zambia heeft. Ondanks dat het een van de meest bedreigde carnivoren van Afrika is, hebben wilde honden in en rond het South Luangwa National Park een aantal jaren van toenemend aantal genoten, en er leven nu naar schatting ongeveer 350 volwassenen en jaarlingen in de Luangwa-vallei.
Dit succes voor natuurbehoud is grotendeels te danken aan de gezamenlijke inspanningen van het Department of National Parks and Wildlife (DNPW), het Zambian Carnivore Program (ZCP) en Conservation South Luangwa (CSL).
Om de populaties wilde honden in de Luangwa met succes te vergroten, waren er uitgebreide inspanningen nodig om de gevolgen van strikken te verminderen, wat in het verleden verwoestende gevolgen heeft gehad voor wilde honden. Stropers zetten valstrikken uit voor illegaal bushmeat, maar aangezien wilde honden veelomvattende en zeer sociale dieren zijn, zijn roedels helaas geneigd te worden gepakt en gedood in strikken. De minimaal haalbare grootte waarbij een roedel met succes kan overleven en pups kan grootbrengen, wordt beschouwd als vijf honden; en dus kan het verlies van individuen een aanzienlijke impact hebben op de overleving van een roedel.