Tunesië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Binnen in een grotwoning

Tunesië


Gisterenavond plaatste ik een foto van een grotwoning in Matmata. Op deze foto kan je in zo'n soort woning binnen kijken.

Ik ben hier op bezoek bij Noura. De hele avond hebben we gesproken over van alles; het leven, politiek, werk etc. Zeer interessant en indrukwekkend. Ondertussen kijk je je ogen uit in haar huis. Het hangt overal helemaal vol met allerlei attributen waarvan ik geen idee heb waar ze voor dienen.
Het huis is zeer eenvoudig, ze vertelde dat ze in deze ruimte vroeger met het hele gezin woonden. Zo'n woning moet je zien als een diepe put in de grond wat de binnenplaats vormt. Daar omheen zijn allemaal 'holen' gegraven als kamers. In een hol aan de overkant van de binnenplaats stond de ezel, en weer in een ander hol woonde haar verstoten tante met de kinderen. We kwamen binnen door een hol wat diende als de geitenstal.
Noura is hoog opgeleid, spreekt diverse talen. Haar Engels was bijvoorbeeld erg goed. Helaas is ze een vrouw en is er geen werk voor haar. Zeker niet in het arme binnenland. Aan de kust zal ze meer kans maken, maar ze kan niet weg bij haar familie. Triest, en dit is echt niet het enige voorbeeld.

Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 2500; f/3,5; 1/13s