Tunesië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ksar Hallouf van boven

Tunesië


Eergisteren schreef ik over de excursie die ik heb gedaan in Tunesië naar Ksar Hallouf. Deze ksar ligt nog redelijk oostelijk aan de rand van de Tunesische Sahara. Het ligt behoorlijk afgelegen maar het is zo gaaf!

De excursie bestaat eigenlijk uit 2 delen: het bezoek aan de ksar en een prachtige wandeling.

We zijn eerst naar die Ksar gereden en hebben daar rond gekeken. We zijn door een man uitgenodigd om in zijn 'huis' te kijken en kregen ook een heerlijk vers geplukt bosje wilde Thijm mee. De gids heeft nog van alles uitgelegd over de ksar en ons de tijd gegeven even rond te kijken en foto's te maken. (Voor mensen die mijn vorige foto's over diverse ksour gemist hebben: een Ksar is een verstevigde opslagplaats, die de Berbers ooit hebben gebouwd. Meestal in een soort carre-vorm en bovenop een berg/heuvel gelegen als een soort fort.)
Daarna zijn we na een half uur ongeveer vanuit de Ksar gaan lopen. Als je dacht dat je al hoog was bij de ksar dan stel je dat vanzelf bij als je na een maar minuten lopen en alleen maar stijgen de ksar achter je ziet liggen. Dat is waar ik deze foto ook heb genomen. Na een korte maar stevige klim zijn we kort gestopt om even te genieten van het uitzicht achter ons. Ja, daar waren we net nog.... Het lijkt nu al zo ver weg.

Het gebied waar je daarna wandelt is leeg en behoorlijk ruig. Er zitten flinke stijgers en dalers in de wandeling waarbij de gids ons telkens weer op allerlei leuke dingen wijst; welke plantjes er groeien die je kan eten, waar je sporen van dieren ziet, waar restanten zijn van bebouwing enzovoorts. Na iedere bocht die we omgaan is het uitzicht weer geweldig!
Wat tijdens de wandeling ook heel gaaf was is de optionele klim naar een nog hoger gelegen vervallen ksar. Het hoogste punt uit de omgeving. Er is geen pad, je moet gewoon even kijken waar de gids zijn voeten neerzet en dat zelf dan ook doen. Als een soort berggeiten gingen we omhoog. Ook hier even op ontdekkingstocht geweest voor zover de gids dat toeliet ivm veiligheid.

We waren ongeveer een uur bij Ksar Hallouf schat ik, de wandeling is ongeveer 6km (gemeten met runkeeper) en daar hebben wij een uur en 3 kwartier over gedaan. De wandeling eindigde trouwens weer bij onze overnachtingsplek.

EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 70mm; ISO 200; f6,3; 1/640s