Zanzibar eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dorpswandelingen op Zanzibar

Zanzibar eiland,
Tanzania


Natuurlijk ga je naar Zanzibar om te genieten van de witte stranden en helder blauwe zee. Natuurlijk is het leuk om een mooie georganiseerde uitstapjes te doen naar Jozani NP met zijn bijzondere Rode Colobus aapjes en de weelderige natuur, een kruidentour of dolfijnen spotten. Maar wat ik zeker aanraad is om te gaan wandelen in verschillende dorpjes.
* Ga bijvoorbeeld naar Jambiani in het oosten van Zanzibar. Een witte zanderige weg leidt je langs hoge palmbomen en leuke kleurrijke huisjes gemaakt van koraalsteen. Regelmatig hoor je kinderen en vrouwen roepen "Jambo" (hallo) of "karibu" (welkom). Ga ergens zitten en zie het dagelijkse leven voorbij komen. We staan opeens voor een klein huisje waar wat gekleurde potjes voor de deur staan. Een project waar vrouwen vrolijk gekleurde potjes, asbakken en vissen van klei maken. Zo verdienen ze wat geld om van te leven. Als dat geen originele souvenirs zijn (geen massaproducten en je ziet het gemaakt worden).
* Ga ook naar de grotere plaats Makanduchi. Totaal anders. Geen wit zand en licht gekleurde huizen, maar rood/oranje en veel meer weelderig groen van bomen en struiken. Wandel rond en je wordt vrolijk begroet. Contact maak je hier snel. Ga zeker onder één van de grote bomen zitten en geniet van een andere wereld. Kinderen komen aanrennen en vragen of ze op de foto mogen. Hier ook grotere tropisch gekleurde gebouwen, van waaruit ambtenaren de regio besturen.
* ga zeker ook naar Kizimkazi. Er staat daar een oude moskee uit de twaalfde eeuw. Deze kun je bezoeken en je krijgt van een trotse Arabisch uitziende man enthousiast uitleg over de interessante geschiedenis. De omgeving is weer anders dan de vorige beschreven dorpen. Bijzonder is een 600 jaar oude baobab waar altijd wel dorpsgenoten aan het kletsen zijn en loop natuurlijk langs de mooie kust. Hier kun je eventueel met een bootje de zee op om o.a. dolfijnen te zien. In augustus/september zelfs walvissen. Aan deze kant van het eiland kun je de mooiste zonsondergangen zien.

Kortom Zanzibar beleven doe je in de dorpen!